Το κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού επιδιώκει να καλύψει η πρώην υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της εκλογικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Στ. Θεοδωράκης με την απόφασή του να δρομολογήσει την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, το όνομα της οποίας ενεπλάκη και στα σενάρια της Προεδρικής εκλογής, φέρεται να έχει κάνει διερευνητικές επαφές στο παρασκήνιο με σημαντικούς παράγοντες από τον χώρο της ακαδημαϊκής ελίτ, προσωπικότητες με δεσπόζουσα θέση στην επιχειρηματική τάξη της χώρας και στελέχη με ισχυρή επιρροή στη διαφημιστική αγορά και την επικοινωνιακή πιάτσα, με την ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης.

Με σκοπό να «στεγάσει» τους μη «εκπροσωπούμενους» πλέον ψηφοφόρους του Ποταμιού, που στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη, δεν αναζήτησαν πολιτικό καταφύγιο στο ΚΙΝ.ΑΛ. της Φ. Γεννηματά και, κυρίως, αυτούς που, έχοντας γαλουχηθεί από την ανανεωτική Αριστερά, προτίμησαν να μην παρασυρθούν από τις επιλογές που έκαναν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οι περιστασιακοί ηγήτορες του χώρου διά του κόμματος που κάποτε ονομαζόταν ΔΗΜ.ΑΡ., όπως οι Φ. Κουβέλης και Θ. Θεοχαρόπουλος.

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ


Η Αννα Διαμαντοπούλου, που διανύει τον έβδομο χρόνο απουσίας της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, επιχειρεί με διακριτικό τρόπο να αξιολογήσει την κατάσταση και να χαρτογραφήσει το συγκεκριμένο πεδίο, δεδομένου πως και η ίδια με ό,τι έχει καταπιαστεί μέχρι σήμερα δεν έχει καρποφορήσει στο κοινωνικό ακροατήριο, ώστε να δρέψει σε εκλογικό επίπεδο τους καρπούς των ιδεών της.

Ως επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είχε την ευκαιρία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα, να βρίσκεται στα πέριξ των ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, ώστε να αναδειχθεί σε ένα βαρυσήμαντο πολιτικό προϊόν με προοπτικές ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και αναγνώρισης.

Διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο στο παρελθόν είχε υπαινιχθεί πως μπορεί να στήσουν από κοινού ένα κόμμα


Μέσω του Μεταρρυθμιστικού Δικτύου -το οποίο, λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοπροβολής της- πέτυχε να κεφαλαιοποιήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις που απέκτησε από την περίοδο που ήταν επίτροπος της Ελλάδος στο εξωτερικό και στη συνέχεια κορυφαία υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ενταχθεί θεσμικά σε υψηλού κύρους οικονομικά φόρα και σε διεθνούς πολιτικού ενδιαφέροντος εκδηλώσε




Στους ανθρώπους που τη βοήθησαν σε αυτό και ακόμη είναι αρωγοί στα πολιτικά πλάνα που κατά καιρούς απεργάζεται είναι ο Συμεών Τσομόκος, ηγέτης της ομώνυμης εταιρείας, που έχει στήσει το περίφημο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στη διοργάνωση του οποίου η Α. Διαμαντοπούλου έχει συμβουλευτικό ρόλο. Τακτικοί συνομιλητές της είναι οι καθηγητές Γ. Παγουλάτος, Π. Ιωακειμίδης και ο εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», Γ. Μεϊμάρογλου.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας διατηρεί και με τον Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο στο παρελθόν είχε υπαινιχθεί πως μπορεί να στήσουν από κοινού ένα νέο κόμμα, κάτι που ποτέ δεν συνέβη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό αποτέλεσε και αιτία «διαζυγίου» με τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος για ένα διάστημα «συνεργαζόταν» μαζί της σε μια θνησιγενή κίνηση, όπως αποδείχτηκε, που έφερε τον τίτλο «Ωρα αποφάσεων».

Η πρώην υπουργός Παιδείας στοχεύει στις κοινωνικές δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού

Στην τελευταία ενεπλάκη και ο πρώην εκσυγχρονιστής υπουργός Γ. Φλωρίδης, ενώ με ενδιαφέρον την παρακολούθησε για ένα διάστημα και ο επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια έφτιαξε δικό του... μεταρρυθμιστικό «μαγαζί», τη «Δημοκρατική Ευθύνη», που πλέον υφίσταται και δεν υφίσταται στον περιθωριακό πολιτικό χάρτη της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι αμφίβολο εάν η Α. Διαμαντοπούλου θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα να ηγηθεί μιας προσπάθειας «ανασυγκρότησης» του Ποταμιού στην παρούσα συγκυρία, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης στο παρελθόν την είχε «ξεχωρίσει» ως προσωπικότητα που μπορεί να συνεισφέρει με τις ιδέες της στα πολιτικά πράγματα της χώρας.