Συνεχίζεται η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας μετά το μπαράζ των προκλήσεων αλλά και της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας με φόντο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι.

Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Πίσω στο Κάιρο, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, αλλά και μέλη του Σώματος απέρριψε τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν» εξήγησε.

Ο Άμπντελ Άαλ υποστηρίζει ακόμη ότι «η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά.

«Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Διπλωματικός πυρετός

Η Αθήνα κορυφώνει τις διπλωματικές κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ το ΥΠΕΞ απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η πρώτη έχει αποδέκτη των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ, η δεύτερη απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης. Μέχρι τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προετοίμασε το έδαφος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ολλανδία.

Η δεύτερη επιστολή της ελληνικής πλευράς απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία τον Δεκέμβριο ασκείται από τις ΗΠΑ. Και σε αυτήν αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Το μεσημέρι συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για όσα διαδραματίστηκαν στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις κινήσεις προκλητικότητας της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κρατά ενεργό το ενδεχόμενο ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον οι περιστάσεις και οι εξελίξεις το απαιτήσουν.