Με δύο επιστολές στον ΟΗΕ απαντά η Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες, καταδικάζοντας το μεταξύ τους «μνημόνιο», ενώ το μεσημέρι της Τρίτης θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η Αθήνα, στην ουσία, κορυφώνει τις διπλωματικές κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η πρώτη έχει αποδέκτη των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ, η δεύτερη απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μάλιστα, δύο εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις, ζητώντας στην πραγματικότητα τη στήριξη της Ευρώπης. Μέχρι τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προετοίμασε το έδαφος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλευρό της ελληνικής πρωτεύουσας βρίσκονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ολλανδία, ενώ αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία τον Δεκέμβριο ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε αυτές τις επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

"Παρουσίασα την παραβίαση της Συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο…Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως την στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου", σημείωσε, στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σήμερα το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για όσα διαδραματίστηκαν στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις κινήσεις προκλητικότητας της Άγκυρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, κρατάει ενεργό το ενδεχόμενο ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον οι περιστάσεις και οι εξελίξεις το απαιτήσουν.