Τετραπλές ποινικές κυρώσεις σε όσους εντοπιστούν να «ελληνοποιούν» ή να «νοθεύουν» ελληνικά προϊόντα, υψηλότερα πρόστιμα κι αυστηρότερους ελέγχους, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας από το βήμα του 8ου συνεδρίου αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι πιαστούν. Το κυρωτικό πλαίσιο δεν είναι βαρύ και εγώ θα το βαρύνω» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως «οι ποινικές διώξεις θα είναι τετραπλές και οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι πιο μεγάλες». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα προβλεφθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερα επίπεδα: δίωξη για ΠΟΠ, για παράβαση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό και μάλιστα αυτεπάγγελτα και υπό προϋποθέσεις για νόθευση προϊόντων με τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της νόθευσης του μελιού, ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Παραδέχτηκε ότι «υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο» και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συνδράμει με μεθόδους, μέσω των οποίων θα μπορεί να διαπιστώνεται εάν έχει γίνει νοθεία. Σημείωσε ότι το ζήτημα της εξέτασης του γονιδιώματος του μελιού έχει τεθεί επί τάπητος και προέτρεψε τους παραγωγούς «εάν υπάρχουν άλλες μέθοδοι που μπορείτε να προτείνετε, πράξτε το». Αναγνώρισε, παντως, στο πλαίσιο αυτό, ότι «σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για τις ελληνοποιήσεις αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά δύσκολη πάρα πολλές φορές», εκφράζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσεων.

Για το μέλι είπε επίσης πως «γίνονται εισαγωγές από την Κίνα, πάνε σε όμορες χώρες δικές μας, εκεί βαφτίζονται ευρωπαϊκά και μετά ως ευρωπαϊκά εισάγονται στην Ελλάδα κι ανακατεύονται με ελληνικά μέλια». Έτσι, υπάρχει «υποβάθμιση προϊόντος, ψευδής δήλωση και παραπλάνηση του καταναλωτή κι αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με το πώς φέρονται οι εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά».

Παρουσιάζοντας το «φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση», ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι θα σχεδιαστεί από κοινού με το υπουργείο Υποδομών, »με στόχο να φύγουμε από το μοντέλο βάσει του οποίου τραβάμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι διαλύουμε ουσιαστικά όλο το υπέδαφος. Πρέπει να πάμε σε αξιοποίηση του νερού» τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός επισήμανε ότι «τα βλέμματα όλων πρέπει να είναι στραμμένα στην ανάπτυξη, καθώς το υπουργείο δεν είναι υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικά κριτήρια για την αγροτική ανάπτυξη» τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ενημέρωσης των παραγωγών για όσα σχεδιάζονται.