Η κυβέρνηση ποτέ δεν υπαναχώρησε από την κατά προτεραιότητα μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, το υπουργείο υλοποιεί τη δράση «Ένταξη Προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών, στο εκπαιδευτικό σύστημα, προϋπολογισμού 17,9 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο στηρίζει τις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων, με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Είπε δε, ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών για τις ΔΥΕΠ και τις τάξεις υποδοχής, στο τρίμηνο, είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για το σύνολο του έτους και ήδη προγραμματίζονται προσλήψεις ιδίως για τις νέες τάξεις υποδοχής.

Ενδεικτικά στο τρίμηνο έχουν γίνει 1140 προσλήψεις, ενώ πέρυσι, για το σύνολο της χρονιάς οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1600. Επίσης ολοκληρώθηκαν 30 προκατασκευασμένες μονάδες προσχολικής ηλικίας εντός των δομών φιλοξενίας, και περισσότερες θα εγκατασταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.


Εξάλλου, στη διαδικασία προκήρυξης είναι η προμήθεια αναλώσιμων ειδών για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν προσληφθεί ψυχολόγοι καθώς δεν είχε προβλεφθεί κονδύλι για τη μετακίνηση παιδιών μαθητών προσφύγων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει στο σκέλος της μετακίνησης ενώ συνδράμουν και οι Περιφέρειες που αναλαμβάνουν την μετακίνηση από τα Κέντρα Φιλοξενίας στις σχολικές μονάδες.

«Σ΄ αυτήν την κυβέρνηση δεν θα βρείτε ακραίες φωνές, όμως θα δείτε ανθρώπους οι οποίοι θα εξηγήσουν το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν δραστικά, όπως αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών μέσα από τον εθνικό συντονισμό που έχουμε πλέον όλα τα υπουργεία για το ζήτημα αυτό», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι πέρυσι φοιτούσαν 12.500 παιδιά και φέτος ήδη φοιτούν 8.000 παιδιά, «και θα αυξηθούν, καθώς αυξάνονται οι μονάδες στις οποίες τα παιδιά πηγαίνουν και φοιτούν. Αυτό έχει να κάνει με τη συνέργεια και της τοπικής κοινωνίας και των Περιφερειών, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις».

Η υφυπουργός απάντησε και για την φοίτηση των προσφυγόπαιδων στα νησιά. «Μου μιλάτε για τα νησιά. Ξέρετε πότε ξεκίνησαν τα παιδιά πέρσι στη Σάμο; Τον Φεβρουάριο. Τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο τον Φεβρουάριο! Από τη Μόρια πήγαν τα παιδιά στο σχολείο; Πήγαν;», σχολίασε η υφυπουργός.

Επίσης, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε νωρίτερα, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση ότι θα διατεθούν 63.500 ώρες για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού μουσικών εξειδικεύσεων, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των μουσικών σχολείων της χώρας.