Εβδομάδα επιταχυνόμενων και σοβαρών εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά χαρακτηρίζεται η τρέχουσα μετά τη χθεσινή απόφαση της Βουλής της Λιβύης να κυρώσει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, θέτοντας σε ισχύ το Μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών. Η «επέλαση» της Άγκυρας συνεχίζεται με την αποστολή ερευνητικού σκάφους, ανοιχτά της Κρήτης.

Οι σχέσεις Αθήνας-Τρίπολης εισέρχονται πλέον σε δυσμενή κατάσταση ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προσδοκώντας κοινή δήλωση καταδίκης των Τουρκικών ενεργειών ανάλογη εκείνης που εξασφάλισε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, η οποία πάντως δεν πτόησε την κυβέρνηση Ερντογάν. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα κορυφώσει τόνους για την ανάγκη αφύπνισης της Ε.Ε. η οποία έως τώρα παραμένει απαθής και στο μεταναστευτικό ζήτημα με συνέπεια να διογκώνεται διαρκώς το κύμα των προσφυγικών ροών.

Νίκος Δένδιας

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα αναδείξει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αύριο θα ενημερώσει τα κόμματα στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο κ. Δένδιας τα τελευταία 24ωρα κάνει λόγω για άκυρο και νομικά έωλο συμφωνητικό. Υποστηρίζει επίσης ότι η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να το υπογράψει και δηλώνει ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επιφυλάξεις

Ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος εκτίμησε χθες ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές». Στάθηκε ακόμη στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο λέγοντας ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν και καλώς μένουν ανοιχτοί».

Ο ευρύτερος σχεδιασμός Ερντογάν συνδέεται με το όραμα για τη «Μεγάλη Τουρκία», που έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους. Ο στόχος είναι, μέχρι τότε, να επεκταθεί η Τουρκία, να μεγαλώσει με νέα εδάφη και να αυξήσει την επιρροή της. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ και κατοχικά στρατεύματα σε Κύπρο και Συρία.