«Άδικο οι μειώσεις να μην ισχύουν και για τα υπάρχοντα συμβόλαια» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1 και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα πιέσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο επόμενο διάστημα προκειμένου η μείωση να αφορά και τους καταναλωτές που έχουν ήδη συμβόλαια.

«Είμαι ικανοποιημένος από την άμεση ανταπόκριση των εταιρειών και από το γεγονός ότι άνοιξε αυτή η συζήτηση», είπε στα Παραπολιτικά FM ο κ. Γεωργαντάς. Και συνέχισε: «Ανταποκρίθηκαν οι εταιρείες στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και ανακοίνωσαν άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο ελκυστικά πακέτα. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός το επόμενο διάστημα. Πρέπει κι αυτοί να καταλάβουν πως θα πρέπει να περιορίσουν τα κέρδη τους και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Θα πιέσουμε περαιτέρω για να γίνει ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα της όλης διαβούλευσης».

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι «είναι άδικο ότι οι μειώσεις δεν αφορούν και τα υπάρχοντα συμβόλαια. Νομίζω ότι θα γίνει συνείδηση και σε αυτές τις εταιρείες ότι δεν γίνεται να έχουν μια κοινωνία απέναντί τους που βλέπει υψηλότατες χρεώσεις και μάλιστα αυτό να λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα. Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πιέσει τις εταιρείες οι μειώσεις να ισχύσουν και στα υπάρχοντα συμβόλαια, αυτό είναι απολύτως δίκαιο και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως με αφορμή τα όσα έγιναν στην Καλαμάτα με τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G, το υπουργείο το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το θέμα που έχει προκύψει ως προς τη σύνδεση του 5G με την υγεία των πολιτών:

«Είναι μια αφορμή αυτό που έγινε στην Καλαμάτα για να γίνει πιο συγκεκριμένος και πιο μεθοδικός ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών για να γίνει συμμέτοχος και η κοινωνία. Εμείς το επόμενο διάστημα θα κάνουμε την ενημέρωση που χρειάζεται με όποιον τρόπο κριθεί πιο πρόσφορος αλλά θα ήθελα να πω ότι με την τελευταία αδειοδότηση που περάσαμε και το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ουσιαστικά πλέον ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κεραιών από ότι υπήρχε μέχρι σήμερα και αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερες είναι οι κεραίες τόσο μικρότερη είναι η ακτινοβολία. Οι λίγες κεραίες είναι αυτές που έχουν μεγάλη ακτινοβολία γιατί θα πρέπει να πάει μακριά το σήμα. Οι περισσότερες κεραίες έχουν μικρότερη ακτινοβολία. Όταν το κινητό ψάχνει να βρει το σήμα σε μια απομακρυσμένη κεραία η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι μεγαλύτερη, όταν το βρίσκει σε μια πολύ κοντινή κεραία η ακτινοβολία είναι πολύ μικρότερη. Με τα όρια που έχουμε θεσπίσει στο νόμο που ψηφίσαμε είμαστε στο 70% προς τα κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια».

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι υποδομές για την υποδοχή του 5G θα είναι έτοιμες στο τέλος του 2020 και η λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2021: «Πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα. Είναι ένας καινούργιος κόσμος που ξεκίνησε και προχωρά, είναι μονόδρομος για τη χώρα να ακολουθήσουμε κι εμείς. Πρέπει να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλιώς θα μείνουμε παρατηρητές σε μια δύσκολη περίοδο και δεν θα έχουμε στη συνέχεια τη δυνατότητα να ανακάμψουμε. Μας δίνεται μια ευκαιρία στην οποία επιταχύνοντας θα κερδίσουμε χαμένο χρόνο από τα χρόνια των μνημονίων συνολικά».