Η εικόνα ευρείας πολιτικής συναίνεσης για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μετά τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η επακόλουθη αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έγιναν συγκεκριμένες κινήσεις έτσι ώστε να καμφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά να εμφανιστεί θετικός.

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται να ικανοποίησε ένα από τα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τους υποψηφίους από την ομογένεια. Μετά την αλλαγή κάθε κόμμα θα έχει το δικαίωμα να τοποθετεί ομογενή σε 3 από τις 15 θέσεις και μάλιστα ένας εκ των τριών θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες θέσεις.

Η δεύτερη και εξίσου καθοριστική κίνηση σχετίζεται με τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής. Η εν λόγω επιτροπή θα αποτελείται από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρόκειται για την κίνηση που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς με την νομοτεχνική ρύθμιση διασφαλίστηκε το αδιάβλητο της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής η θετική αναδίπλωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κοινοβούλιο θα εκπέμψει, την ερχόμενη Τετάρτη, ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες του εξωτερικού, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη και φορτισμένη περίοδος για τα εθνικά θέματα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εσωτερικών κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. «Ελπίζω και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πράξη ενότητας. Απαιτείται μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι».