Μια δύσκολη απόφαση πήρε ο πρωθυπουργός, απομακρύνοντας τον Αντώνη Διαματάρη από την κυβέρνηση. Με πολλές επαφές και ισχυρούς δεσμούς με την ομογένεια – και δη στην Αμερική – ο κ. Διαματάρης επιτελούσε ένα σημαντικό ρόλο ως υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν το ζήτημα με το πτυχίο του εκείνο που οδήγησε στην απομάκρυνση του υφυπουργού. Εξάλλου, όταν είχε ερωτηθεί προχθές σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ήταν ξεκάθαρος: «Ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του για την παρερμηνεία και την παρανόηση που συνέβη με τον όρο «σπούδασε», τον οποίο χρησιμοποιούσε στο βιογραφικό του, και το θέμα έχει λήξει για την Κυβέρνηση».

Άλλο ήταν το ζήτημα που προέκυψε και οδήγησε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να επικοινωνήσει σήμερα το πρωί με τον κ. Διαματάρη, που βρίσκεται στην Αυστραλία και να του ζητήσει να υποβάλει την παραίτησή του. Ήταν η αποκάλυψη για τη συμμετοχή του σε δύο επιχειρήσεις, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ο κ. Διαματάρης, ως εκδότης του Εθνικού Κήρυκα.

«Oποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπουργών και του Προέδρου της Bουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους», προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 81) και συνεπώς η συμμετοχή του κ. Διαματάρη σε επιχειρήσεις συνιστά ασυμβίβαστο που έπρεπε να γνωρίζει και να είχε παραιτηθεί πριν ορκιστεί υφυπουργός.

Ο Αντώνης Διαματάρης είναι συγγενής εξ αγχιστείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν προσωπικός φίλος του πατέρα του, αλλά όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «ο πρωθυπουργός πάνω από όλα βάζει το σωστό» κι έτσι προχώρησε στην απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Ο διάδοχός του αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, μετά την επιστροφή του κ. Διαματάρη από την Αυστραλία.