Την πεποίθησή του ότι, εφόσον δείξουν οι δύο πλευρές καλή διάθεση, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν εξέφρασε με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν , διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις ενδεχόμενες εξελίξεις.

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

 Ειδικότερα η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.

 Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

 Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».



Φρένο στον Ερντογάν βάζει ο Μητσοτάκης

Με την ένταση να χτυπάει κόκκινο και με το κλίμα βαρύ λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και υπό την σκιά των δύσκολων ισορροπιών που αναζητούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν απέναντι ο ένας στον άλλον, σε ένα από τα κρισιμότητα ραντεβού των τελευταίων ετών.

Στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από 1,30 ώρα, ο  Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να βάλει «φρένο» στον ανεξέλεγκτο Ερντογάν και ζήτησε άμεσα να μπει τέλος στην τουρκική προκλητικότητα, θέτοντας με σαφήνεια την στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα ζητήματα με την γειτονική χώρα. 

Κυπριακό, προσφυγικό-μεταναστευτικό, προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ ήδη είχε επισημανθεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τη Βορειοατλαντική συμμαχία, ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτική ίσων αποστάσεων, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους.

Οι δύο ηγέτες διατηρώντας την ρητορική τους προσήλθαν στη συνάντηση με τον Ερντογάν μέχρι και την τελευταία στιγμή να εμμένει στις διεκδικήσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι αποφασισμένος να στείλει σαφή μηνύματα, πριν η χώρα μας προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες διεθνοποίησης των προκλητικών ενεργειών της γείτονος.

Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε με ευθύτητα τα ζητήματα που έθεσε στον Ερντογάν σχετικά με την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, προτάσσοντας όχι μόνο το εθνικό συμφέρον, αλλά και το διεθνές δίκαιο, γραμμές από τις οποίες δεν θα αποκλίνει η ελληνική πλευρά, όπως ξεκαθάρισε.

Χειραψία από απόσταση 

4972uu7990



Μια τυπική χειραψία, αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανώς συγκρατημένο
ήταν η πρώτη εικόνα από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως η γλώσσα του σώματος τόσο από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Ερντογάν μαρτυρά, αν κρίνει κανείς και από την απόσταση που διατηρούν μεταξύ τους, τουλάχιστον επιφυλακτικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς τις προθέσεις του τόσο για την διάθεση με την οποία προσέρχεται στην συγκεκριμένη συνάντηση, όσο και για τα θέματα που προτίθεται να θέσει στην Τούρκο ομόλογό του. Με αποφασιστικότητα και έχοντας ανοιχτά τα χαρτιά του από την πρώτη στιγμή, έφερε ξεκάθαρα και με ευθύτητα στην πρώτη γραμμή όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προκλητικότητα της Άγκυρας, ζητώντας από την Τουρκία να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες, όπως είχε επισημάνει σε συνεργάτες του λίγο πριν την συνάντηση.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε τόνο εξέθεσε την προκλητικότητα της Άγκυρας στις συνομιλίες με όλους τους ηγέτες της Συνόδου.

 Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Οι προσδοκίες της κυβέρνησης

 Τα αποτελέσματα που περιμένει η Αθήνα και θα κριθούν ικανοποιητικά από την καθοριστική αυτή συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν είναι να δείξει η Άγκυρα τον απαιτούμενο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και στην συμφωνία της καλής γειτονίας. Αναμένοντας δείγματα γραφής από την Άγκυρα, τόσο στο μέτωπο των προκλήσεων, όσο και στο μεταναστευτικό, όσο και στην απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, με την συμφωνία με την Λιβύη, η Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον και στην Ευρώπη, διεθνοποιώντας τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Η στάση της Ευρώπης θα είναι ουσιαστική και καθοριστική για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναζητήσει «συμμάχους» απέδωσε έχοντας την πρώτη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον εκπρόσωπο Τύπου να τοποθετείται με ξεκάθαρο, αλλά και απόλυτο τρόπο, υποστηρικτικά  απέναντι στις θέσεις της Αθήνας που είναι πάντα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας.

Σημειώνεται πάντως, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία, η επανεκκίνηση μια νέας αρχής καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχαν υποσχεθεί μεταξύ τους οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, να ξεκινήσει εκ νέου με βάση το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και την καλή γειτονία.

4972704


 Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν

 Η ελληνική πλευρά που είναι αυτή που ζητά την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι το ευκταίο, ως το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνάντησης, πετάει το μπαλάκι των εξελίξεων και της ανάγκης για συμμόρφωση στον Ερντογάν, περιμένοντας τις πρώτες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά, οι οποίες θα είναι και καθοριστικές για το μέλλον.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του βλέποντας ότι απομονώνεται από, ακόμη και από τις συμμαχίες που επιχείρησε να συμπράξει και παρ’ ότι έχει ανοίξει πολύ των ατζέντα των διεκδικήσεων απέναντι στην ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι είναι εκείνος που σε διπλωματικό επίπεδο θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω. Σαφώς, οι αντιδράσεις του Σουλτάνου επειδή ποτέ δεν ήταν οι… αναμενόμενες και εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανεξέλεγκτος όπως έχει αποδείξει και η ιστορία του, δύσκολα θα μπουν στη γραμμή της δυτικής λογικής. Ουδείς ωστόσο ανέμενε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης να είναι καταλυτικά για την στάση του Τουρκίας. Το ανατολίτικο παζάρι θα συνεχιστεί με τις διεκδικήσεις από την πλευρά της Άγκυρας να αναπροσαρμόζονται εκ νέου, αν και εξακολουθούν οι επιφυλάξεις για το πότε θα γίνει αντιληπτό από την τουρκική πλευρά ότι η κατάσταση θα πρέπει να εξομαλυνθεί προς όφελος και των δύο χωρών.