Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η συνάντηση των δυο ηγετών θεωρείται μία από τις κρισιμότερες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής των τελευταίων ετών, ύστερα και από την πρόσφατη προκλητική και ανερμάτιστη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η συνάντηση πραγματοποιήθκε, επίσης, σε μία στιγμή που η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει τις επικρίσεις της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες και κυρίως έναντι του -προς το παρόν μυστικού- συμφώνου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της ΛΙβύης, το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει νομικώς πρωτοφανή και γεωγραφικώς αυθαίρετα τετελεσμένα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ήδη, την Τρίτη, το State Department χαρακτήρισε «προκλητικό και μη χρήσιμο» το εν λόγω μνημόνιο, ενώ σε ηπιότερους τόνους και η ρωσική διπλωματία αποδοκίμασε την τουρκολιβυκή συνεννόηση, συνιστώντας «σύνεση» στα συμβαλλόμενα μέρη.

Η εν γένει τουρκική στάση στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας προκάλεσε τα πυρά και του Γάλλου προέδρου Μακρόν ο οποίος είχε μία δύσκολη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.