Την ελπίδα ότι θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση του Λονδίνου εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο κρίσιμο ραντεβού που θα λάβει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα το απόγευμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πάντως και την απογοήτευσή της για τη στάση της Ευρώπης έναντι της Άγκυρας. 

Για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε πόσα μέτωπα μπορεί και για πόσο χρονικό διάστημα να κρατά ανοικτά, απαριθμώντας: Συρία, Κούρδοι, Ευρώπη, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι την Ελλάδα τη συμφέρει μια όσο το δυνατόν πιο ευρωπαϊκή και σταθερή Τουρκία.

«Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς»

Όσον αφορά στη αποκαλούμενη «συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης» είπε: «Αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία με την Λιβύη δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας. Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη. Και υπάρχει η Κρήτη και είναι και 'αστακός'. Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς.»

Σε ερώτηση για το αν είναι χρήσιμο ένα Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι δεν βοηθά η δραματοποίηση των γεγονότων. «Η αυτοπεποίθηση είναι το 50% της διπλωματικής επιτυχίας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε, ενότητα, σταθερότητα, εθνικό μέτωπο και αυτοπεποίθηση. Και όχι σπασμωδικές κινήσεις.»