Ως ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η επόμενη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση που επιδεικνύουν οι γείτονές μας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να κινηθεί δυναμικά στη διπλωματική σκακιέρα, στοχεύοντας στην ενίσχυση των διπλωματικών ερεισμάτων. 

Ελλάς- Γαλλία- συμμαχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Στο σύνθημα αυτό θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την τηλεφωνική συνομιλία που είχε πριν λίγες ημερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν για το προσφυγικό αλλά και για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο με τελευταία την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Γάλλο Πρόεδρο  τη στήριξη της χώρας του και της Ευρώπης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, που αρχίζει σήμερα, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 12 και 13 του μήνα).

Η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά στον Εμανουέλ Μακρόν για μια ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης των τουρκικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη. 

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο και κατά τη διήμερη παραμονή του εκεί θα επιδιώξει να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ενώ στην κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιήσει - εκτός ατζέντας - παρέμβαση, ζητώντας την αποδοκιμασία και καταδίκη της Άγκυρας για την προκλητική της συμπεριφορά. 

Άλλωστε, το προανήγγειλε στην καταληκτική ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, λέγοντας. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Μεταξύ άλλων, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και στο γεύμα εργασίας που παραστεί στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένων ηγετών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες. Εκεί θα εκθέσει με κάθε λεπτομέρεια τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο. 

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν άφησε ανεκμετάλλευτη και την παρουσία του στη χθεσινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. 

Στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, 

Εντός συνόρων, η κυβέρνηση θέλει να σφυρηλατήσει ένα συμπαγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτός είναι, άλλωστε ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών - κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό,  είχε εχθές σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκία και αναστέλλει, μέχρι νεοτέρας, τις συζητήσεις μαζί της για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παγώνουν εκ νέου οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.