Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά, άφησε εμμέσως πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Απαντώντας στο briefing σε σχετική ερώτηση του parapolitika.gr, η κυβέρνηση πάντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως έκανε εν προκειμένω στα εθνικά ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα κρίνει το «επίπεδο ενημέρωσης» των κομμάτων κι αυτό εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την αυριανή κρίσιμη συνάντηση με τον Ρ. Τ.Ερντογάν.

Προς το παρόν πάντως το ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας - Λιβύης χωρίς να «υπολογιστεί» ο ενδιάμεσος όγκος της Κρήτης, είναι ένα ζήτημα αλλά όχι και τόσο σοβαρό ώστε να συνίσταται τέτοια κινητοποίηση στο ανώτατο επίπεδο. Πάντως, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, περιλαμβάνονται ένα σωρό δραστηριότητες και ομιλίες έως την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, όμως το Σαββατοκύριακο είναι κενό!

Επιπλέον ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό όπου θα ζητήσει από τη Συμμαχία, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, να πάρει θέση για τις τουρκικές προκλήσεις.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» είπε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα 'ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα'».

Ενώ στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας