Πιστός στο δόγμα «κυνήγι μαγισσών», ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να μην προσέλθει -διά νομικού αντιπροσώπου- στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει την καθαίρεσή του από το ύπατο αξίωμα.

Η αρμόδια Επιτροπή μπαίνει πλέον στην κρισιμότερη φάση της διαδικασίας: Θα εξετάσει την υπόθεση του περίφημου τηλεφωνήματος που έκανε ο Τραμπ στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με τον υιό του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ (επί Ομπάμα) Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Τραμπ εκτιμώντας ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο πιθανότερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2020, φέρεται να ζήτησε από τον Ζελένσκι να ψάξει τυχόν «άπλυτα» του υιού Μπάιντεν. Ο τελευταίος εδώ καιχρόνια δραστηριοποιείται σε ενεργειακό κολοσσό της Ουκρανίας.

Μάλιστα, έως ότου πάρει απάντηση για τυχόν «άπλυτα», ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να καθυστέρησε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν ως σύμβουλος στην εταιρεία Burisma ήδη από τα χρόνια που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται επίσης να είχε επικοινωνήσει με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, προκειμένου να του ζητήσει να σταματήσει τον δικαστικό έλεγχο στην Burisma, ακριβώς επειδή εκεί εργαζόταν ο υιός του. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ ξεκινά από την Βουλή των Αντιπροσώπων και κρίνεται από την Γερουσία. Στη Βουλή οι Δημοκρατικοί είχαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να ξεκινήσουν. Στη Γερουσία, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεδομένου ότι εκεί οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. 

Επιπλέον, για να καθαιρεθεί ένας πρόεδρος (κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία), απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στην Γερουσία, πράγμα που μάλλον δεν προκύπτει.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Τζέρολντ Νάντλερ (Δημοκρατικός) είχε καλέσει τους νομικούς συμβούλους του Τραμπ να προσέλθουν στην Επιτροπή, ωστόσο, οι νομικοί σύμβουλοι του προέδρου απάντησαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ακρόαση, όταν δεν έχει γίνει επιλογή των μαρτύρων και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο πρόεδρος θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης».