Με αιχμή το Μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι δυσοίωνες προβλέψεις του Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Συμμαχίας και οι απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ από τα κράτη-μέλη να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Την Τρίτη το βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, στη δεξίωση που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ για να τιμήσει την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είτε νωρίτερα την ίδια ημέρα, είτε την επομένη σχεδιάζεται μία διμερής συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν έχει ωστόσο ακόμα «κλειδώσει».

Εθνική Ασφάλεια

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης, στο πολυτελές και επιβλητικό ξενοδοχείο «Grove Hotel» στην περιοχή του Χερτφορντσάιρ, λίγο έξω από το Λονδίνο, ξεκινούν οι επίσημες εργασίες της Συνόδου, με τους 29 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να έχουν από λίγα λεπτά ο καθένας όπως προβλέπεται από τη διαδικασία για την τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τον χρόνο αυτόν για να θέσει το Μεταναστευτικό ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας, μία άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί στους κόλπους της Συμμαχίας. Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση φέρεται να ζητά από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, ζητώντας από την τουρκική πλευρά να σταματάει τις βάρκες και να συλλαμβάνει τους διακινητές αμέσως μετά την αναχώρησή τους από τα τουρκικά παράλια.

«Οταν το Λιμενικό Σώμα βλέπει κάποιο περιστατικό και μεταφέρει την πληροφορία στην τουρκική ακτοφυλακή, εκείνοι συχνά μας αγνοούν. Αν τους ειδοποιήσει όμως το ΝΑΤΟϊκό πλοίο που περιπολεί στην περιοχή, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο να το κάνουν», υποστηρίζει μιλώντας στα «Π» ανώτερη διπλωματική πηγή.

Δημιουργεί ένταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει τον πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, «δείχνοντας» προς την πλευρά της Αγκυρας. Στη συνάντηση εξάλλου του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις αρχές Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε υπ’ όψιν του Γενς Στόλτενμπεργκ τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, δημιουργούν ένταση, αλλά και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό», όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Η συζήτηση για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς στο Λονδίνο αναμένεται να είναι ζωηρή.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στην κουβέντα με το πλεονέκτημα ότι αποτελεί -και αυτό αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ και φυσικά την Ουάσινγκτον- ένα από τα λίγα μέλη (οκτώ συνολικά) που εισφέρουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για ετήσιες αμυντικές δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές, Πέμπτη, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να μειώσουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό λειτουργίας της Συμμαχίας, κάτι που είχε ζητήσει επιτακτικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ -που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019- και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα που βγαίνει με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τη συμβολή τους στο 16% επί του συνόλου, ποσοστό στο οποίο θα ανέβει αντίστοιχα η συμμετοχή της Γερμανίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 30/11/2019