Την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές χαιρέτισε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, η οποία είχε πολλές και έντονες αιχμές για τη μεταναστευτική κρίση. “Δεν λύθηκαν τα προβλήματα της χώρας επειδή έφυγε η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας άφησε πίσω καμμένη γη, μας άφησε ναρκοθετημένη γη”, προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στη μείωση των φόρωνκ, κ.ά.

“Σε ένα μόνο κυριαρχεί δυσαρέσκεια: Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό. Συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω γιατί έτσι είναι”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός λέγοντας πως οφείλουμε “σεβασμό και προστασία στους πρόσφυγες”, που όπως υποστήριξε “είναι πια ελάχιστοι”. “Οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 δεν έκαναν εισβολή”, είπε τονίζοντας πως η πλειοψηφία όσων μπαίνουν σήμερα στη χώρα μας είναι “παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες”.

Έκανε εκτενή αναφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού επί της πρωθυπουργίας του, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε κλειστά κέντρα και πολύ πιο γρήγορες αποφάσεις για την απονομή ασύλου, υποστηρίζοντας την “πολιτική που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση”. “Η Τουρκία απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόβλημα εκβιασμού της Ελλάδας που προηγουμένως δεν είχε”, είπε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη στρόφιγγα και την κρατάει πλέον η Τουρκία. Η χώρα μας υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό, αυτό πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο.” Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό αλλά λύνεται είπε και τόνισε πως “το λαθρομεταναστευτικό απειλεί να τινάξει στον αέρα όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ξεχωριστά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που κοιμάται”.
Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε και στο γεγονός ότι “κατήγγειλαν τον Πατέρα Αντώνιο ως ρατσιστή και ξενοφοβικό” και είπε προς τους συνέδρους “μην περιμένετε καλή κουβέντα από αυτούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως μετά το γαλλικό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων “παρέμειναν μόνο οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις που είχαν γίνει εξαρχής”. “Υποτίθεται ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεροποιούσε τα Σκόπια. Το ίδιο το ΝΑΤΟ ποιος θα το σταθεροποιήσει;”, αναρωτήθηκε στη συνέχεια. “Το πρόβλημα είναι πως θα αποδεσμευτούμε χωρίς να πληρώσουμε το κόστος. Αυτό δεν είναι εύκολο”, είπε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι “για την ώρα πρέπει να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας”.

Επιθετική ήταν και η αναφορά του προς της Τουρκία, λέγοντας πως “στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, στο Αιγαίο καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” και τονίζοντας πως “η επίκληση του διεθνούς δικαίου από μόνη της δεν αρκεί”. Απευθυνόμενος σε παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, είπε χαρακτηριστικά: “Θέλουν την Ελλάδα να γίνει ο εύκολος σάκος του μποξ για κάθε γείτονα. Μήπως αυτή η σχολή σκέψης οδηγεί στη φινλανδοποίηση της Ελλάδας;”

Σαφής ήταν η αναφορά του στο ζήτημα της Novartis: “Όχι συναίνεση σε όσους κατασκεύασαν σκευωρίες που σήμερα γυρνάνε σαν βόμβες στα κεφάλια τους”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως για να ενώσεις το λαό πρέπει πρώτα να συγκρουστείς με το παλιό. “Όταν έχεις τόσο δίκιο το πείσμα είναι υγεία, όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης”.

“Άλλο η άδολη αγάπη για την πατρίδα άλλο η δολερή πατριδοκαπηλεία”, είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς. “Αυτές είναι οι ιδέες μου, αυτές είναι οι απόψεις μου, δεν τις διαπραγματεύτηκα ποτέ για κανένα αξίωμα εντός ή εκτός Ελλάδας, ποτέ δεν κρύφτηκα”, είπε σε μία αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ως απάντηση για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το πρόσωπό του και την Προεδρία της Δημοκρατίας. “Είμαστε φιλελεύθεροι και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Είμαστε πατριώτες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό”.