Είναι αναμφίβολο ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για όλη την Ευρώπη. Ηταν η πρώτη νίκη επί των δυνάμεων του λαϊκισμού από ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς, που μάλιστα έλαβε και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός επίσης σπάνιο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Παρά, λοιπόν, τη μεγάλη σε σημασία και εύρος εκλογική νίκη, η πορεία της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματά εδώ.

Το κόμμα μας έχει καθήκον, ως ο μεγαλύτερος πολιτικός φορέας της χώρας, να εκφράσει τις νέες ιδεολογικές θέσεις για το μέλλον και να επανατοποθετηθεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναστοχαστούμε και να εμπλουτίσουμε τις ιδέες μας στη νέα εποχή. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι το κόμμα μας έχει τη δυνατότητα διαλόγου με την κοινωνία και πολιτικής έκφρασης των προβληματισμών της. Αυτόν τον διάλογο θα πρέπει να τον συνεχίσουμε και να τον διευρύνουμε, για να συνεχίσουμε να είμαστε σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Στο τριήμερο συνέδριό μας, που πραγματοποιείται από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, θα μας απασχολήσουν όλες οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί η χώρα μας αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια.

Θα μιλήσουμε για τον λαϊκισμό και πώς οριστικά μπορεί να νικηθεί, θα μας απασχολήσει η κλιματική αλλαγή, όχι μόνο ως πρόβλημα, αλλά και ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας. Τέλος, θα μιλήσουμε για τις νέες τεχνολογίες και τι σημαίνει για την πατρίδα μας η ψηφιακή επανάσταση. Όπως συνηθίζει η Νέα Δημοκρατία, επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε απευθύνει πρόσκληση να μιλήσουν στο συνέδριό μας άνθρωποι μέσα από την κοινωνία, που με την επαγγελματική, ακαδημαϊκή ή κοινωνική διαδρομή τους μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και προβληματισμούς έξω από τα καθιερωμένα.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, στις παράλληλες δράσεις του συνεδρίου θα γίνουν γεγονότα που στόχο έχουν να υποστηρίξουν τον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει στο πιο υψηλό επίπεδο την αγωνία και την ανησυχία της για αυτό το σπουδαίο κοινωνικό πρόβλημα. Συνεπώς, το 13ο Συνέδριο σηματοδοτεί ότι το κόμμα μας ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Φροντίζουμε να το οικοδομήσουμε με σχέδιο, όραμα και δουλειά. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η παράταξη της καινοτομίας, της συνέπειας, αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας. Θα έχουν την ευκαιρία οι Έλληνες να το διαπιστώσουν και πάλι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μας!

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ