Με την ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το απόγευμα με τις ψηφοφορίες επί των εισηγήσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και δυνατό σύντροφοι και συντρόφισσες. Κάθε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ Κ είναι ένα πολιτικό γεγονός που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Αφορά αυτούς που μας ψήφισαν, αυτούς που μας ακούν και βέβαια όλους εκείνους που αναζητούν διέξοδο από αυτόν τον δικομματισμό» τόνισε η κ. Γεννηματά στην αρχή της ομιλίας της.

Η Φώφη Γεννηματά πέταξε το γάντι και έστειλε αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς τους εσωκομματικους της αμφισβητίες, λέγοντας πως μετά τη λήξη του συνεδρίου η εσωστρέφεια παύει οριστικά. «Από Δευτέρα θα έχω μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εσωστρέφειας, μιζέριας και υπονόμευσης», πρόσθεσε στη συνέχεια η κα Γεννηματά.

Κάλεσε μάλιστα τους εσωκομματικούς της αντιπάλους να αρθρώσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο και να καταθέσουν στο συνέδριο τις ενστάσεις τους για τις ακολουθούμενες πολιτικές του κόμματος.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απηύθυνε έκκληση για ενότητα εντός του κόμματος και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή η άποψη της πλειοψηφίας.

«Ζητώ να δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς διαχωρισμούς, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στα όργανά μας. Τα κόμματα έτσι λειτουργούν, με σεβασμό στξην πλειοψηφία», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Όποιος διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές μας, ας το πει πια καθαρά, εδώ είναι το βήμα!», είπε.

H επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ηγεσίας, τονίζοντας ότι «όποιος έχει θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα , το συνέδριο μας θα γίνει το 2021, θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω».

«Είμαστε εμείς όλοι εδώ ενωμένοι και αποφασισμένοι να κάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη και πρωταγωνιστή. Βάζουμε μπροστά τις διαχρονικές μας αξίες και παρακαταθήκες. Όσους αγωνίστηκαν για να μείνει η παράταξη όρθια στα δύσκολα. Βάζουμε μπροστά το έργο μας στη Βουλή, τη δουλειάς μας στις γειτονιές και αν χρειαστεί τον αγώνα μας στους δρόμους. Θα είμαστε όπου μας χρειάζεται ο ελληνικός λαός», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Βάζουμε μπροστά τα νεότερα στελέχη μας που σηματοδοτούν τη μετάβαση στη νέα γενιά που πλήρωσε το τίμημα της κρίσης. Σήμερα όλα αυτά τα παιδιά κρατούν στην ψυχή τους, την ψυχή του ΠΑΣΟΚ και ας μην γνώρισαν ποτέ από κοντά τον Ανδρέας Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά. Και ας μην βίωσαν ποτέ τις καλύτερες ημέρες που ζήσαμε εμείς. Σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς έχουμε και έχω χρέος να τιμήσω την εντολή που μου δώσατε το 2015 και ενισχύσατε το 2017. Να ξανακάνουμε την παράταξη μεγάλη, το ΠΑΣΟΚ ξανά υπερήφανο».


Δείτε live το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ


Τα μεγάλη στοιχήματα του συνεδρίου, οι κρίσιμες ψηφοφορίες και οι στάση των δελφίνων

Με μεγάλα στοιχήματα ξεκίνησε, το απόγευμα του Σαββάτου, το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, Σχετικά άρθρα

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα εσωκομματικά και να ξεκαθαρίσει το μελλοντικό τοπίο, ώστε τα επόμενα βήματα να γίνουν με κέντρο αναφοράς πια το Κίνημα Αλλαγής.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στην εσωστρέφεια, αλλά και να δοθεί ένα σήμα για «φυγή προς τα εμπρός», ώστε με πολιτικές πρωτοβουλίες και αντιπολιτευτικές δράσεις, το Κίνημα Αλλαγής να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της πολιτική ζωής της χώρας

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι εκείνο της αυτόνομης πορείας και του διακριτού στίγματος του Κινήματος Αλλαγής, μέσω της ουσιαστικής διαφοροποίησης από το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Τις πύλες του συνεδρίου, που ξεκινά στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στο ΣΕΦ (με ομιλία της Φώφης Γεννηματά) και ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, θα περάσουν σήμερα 3500 σύνεδροι, που είναι οι εκλεγμένοι του προηγούμενου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015, καθώς και οι σύνεδροι του 2ου Συνεδρίου Κινήματος Αλλαγής του 2019, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί με ηχηρές απουσίες.

Παρών ο Κώστας Σημίτης, απόντες Βενιζελος - Παπανδρέου

Το «παρών» στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Κώστας Σημίτης, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση του parapolitika.gr που πριν λίγες μέρες είχε μεταδώσει την πληροφορία.


Απών από το συνέδριο θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά την εκπαραθύρωσή του από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής κρατά μεγάλες αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο χώρο. Στο συνέδριο δεν θα παραστεί ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού βρίσκεται στη Βιέννη για να συμμετάσχει σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών και διεθνών προσωπικοτήτων.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη, παραμένει άγνωστο τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη συναντήθηκε με την Φώφη Γεννηματά και η Χαριλάου Τρικούπη ανέμενε δήλωσή του, η οποία όμως δεν έγινε. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι παρά τις ενστάσεις που διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός με στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας, τελικά θα δώσει το παρών στο συνέδριο, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα εμφανιστεί ενωτική, διαλλακτική, αλλά και αποφασισμένη να ακολουθήσει τη «διαδρομή» που έχει χαράξει, αλλά και οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών και κυρίως όσων έχουν διαφωνήσει με τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες θα γίνουν την Κυριακή, με κυριότερη εκείνη που αφορά που αφορά την τροποποίηση του καταστατικού, που θα προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα όλα τα όργανα του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ενσωματωθούν στον νέο ενιαίο φορέα.

Ειδικότερα, στο σχέδιο των καταστατικών αλλαγών που θα τεθεί προς έγκριση στο συνέδριο και το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Νίκος Σαλλαγιάννης, αναφέρει ότι «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για όλη τη διάρκεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του Καταστατικού για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου».

Με αυτή τη διάταξη τροποποιείται το καταστατικό του ΠαΣοΚ ώστε να παραταθεί η θητεία της Φώφης Γεννηματά στη θέση του προέδρου μέχρι το 2021, ενώ επόμενος στόχος του νέου καταστατικού είναι να προσαρμοστεί στην ενιαία λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και να μπει επίσημα «τέλος» σε οποιαδήποτε σενάρια διαρχίας.

Τι θα κάνουν οι δελφίνοι

Το βασικό ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει ο υπ' αριθμόν ένα “δελφίνος” του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκη, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος, που εδώ και μέρες προωθεί ψήφισμα, ζητώντας να διεξαχθεί τακτικό, ανοικτό και δημοκρατικό συνέδριο, με εκλεγμένους συνέδρους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το συνέδριο ως παρωδία, με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες για νομές καρεκλών και σφραγιδοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ασχοληθεί με τις ψηφοφορίες και δεν πρόκειται να καταθέσει προς έγκριση καμία πρόταση. Αφενός, επειδή έχει εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες για τις διαδικασίες και τη σύνθεση συνεδρίου, αφετέρου γνωρίζει πως οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν ένα τέτοιο σενάριο, αφού η Φώφη Γεννηματά ελέγχει το σώμα των αντιπροσώπων, ενώ παράλληλα θέλει με τη στάση του αυτή να εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα θέσει ούτε θέμα ηγεσίας, παρά το ότι αρκετά στελέχη της ομάδας του προτείνουν εδώ και καιρό να κάνει το βήμα και να προχωρήσει συνολικά σε «μετωπική σύγκρουση» και ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά. Άλλωστε, η ομάδα που στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη εμφανίζεται μοιρασμένη, ανάμεσα σε αυτούς που θα δώσουν το παρών στο συνέδριο και σε εκείνους που θα απέχουν, όπως ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά της ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, εξηγώντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους δεν θα παρευρεθεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο έτερος δελφίνος Παύλος Γερουλάνος φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει προς έγκριση στο συνέδριο το ψήφισμα που διακινεί εδώ και μέρες. Πληροφορίες από το περιβάλλον του μιλούν ήδη για τετραψήφιο νούμερο υπογραφών που συνοδεύουν το ψήφισμα, κάτι που μένει βεβαίως να αποδειχθεί και στην πράξη,

Οι πιθανότητες υπερψήφισης δεν είναι με το μέρος του, καθώς η πλειοψηφία των συνέδρων φαίνετια να ελέγχεται από τη Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν καλά το παζλ των συνέδρων εκτιμούν ότι η εισήγηση της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία,

Τη στιγμή μάλιστα που δυνάμεις που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν φέρονται διατεθειμένες να συνταχθούν με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι μια μικρή μερίδα στελεχών που στηρίζει τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής έχουν υπογράψει κάτω από το ψήφισμα του πρώην υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, το εγχείρημα του γίνεται ακόμη δυσκολότερο.

Η επόμενη μέρα μετά το αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα καθορίσουν, εν πολλοίς, τα επόμενα βήματα. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και δεν δημιουργηθεί κάποιο «ατύχημα» εκεί, και η Φώφη Γεννηματά καταφέρει να περάσει τις θέσεις, θα επικρατήσει στο εσωκομματικό πεδίο και θα επισφραγίσει, ενώ μέσω της διατήρησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και την κυριαρχία της στο Κίνημα Αλλαγής, με ορίζοντα διετίας.

Έτσι, θα αποτρέψει τη διαρχία, αφού θα είναι πρόεδρος και στα δύο κόμματα, τουλάχιστον μέχρι το 2021 που θα εκλεγεί νέα ηγεσία στον ενιαίο φορέα, ενώ παράλληλα θα εξέλθει ενισχυμένη από το συνέδριο, έχοντας περάσει το σχέδιο της για την ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, με τα όργανα του πρώτου να είναι αυτομάτως και όργανα του δεύτερου. Άλλωστε, παρονομαστής όλων των πρωτοβουλιών και κινήσεων της είναι να μπει ένα τέλος στη συζήτηση γύρω από το ΠΑΣΟΚ και να συνεχιστεί η πορεία «προς τα εμπρός» με όχημα το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί προσωπικά και θα παραμείνει απόλυτη κυρίαρχη του εσωκομματικού παιχνιδιού, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστη με την επανεκκίνηση και την αναδιοργάνωση του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή τον οργανωτικό και πολιτικό της σχεδιασμό, τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Ετσι, με βάση τα παραπάνω, ο δρόμος για τη Φώφη Γεννηματά θα είναι ολότελα ανοιχτός μπροστά της, με μόνο αντίπαλο την κοινωνία και τους πολίτες, από τους οποίους εξαρτάται η επόμενη μέρα του κόμματός της, αλλά και η πολιτική συνέχεια της ίδιας.