Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη μίλησε ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κος Μάνος Λογοθέτης.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι «όλα αυτά είναι ένα κομμάτι ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο βρίσκονται στη μέση μιας επιχείρησης η οποία κάθε μέρα τροποποιείται και αλλάζει και αυτό γιατί είναι ένα δυναμικό φαινόμενο η μετανάστευση».

Την ίδια στιγμή εξήγησε πως «ένα δυναμικό φαινόμενο οφείλεις να το αντιμετωπίζεις με συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά πρέπει να αναγνωρίζεις πάντα ότι μπορούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα να τροποποιούνται».

Μάλιστα οειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είπε: «Καταλαβαίνετε ότι η στόχευση μας είναι σαφής σήμερα, και μιλάει για την εφαρμογή του καινούργιου νόμου από 1/1/20 η οποία θα επιφέρει στο επόμενο τρίμηνο κάποιον αριθμό ανθρώπων οι οποίοι θα έχει ξεκαθαρίσει το προσφυγικό τους καθεστώς και κατ’ αυτό τον τρόπο να τους προωθήσουμε προς τη χώρα καταγωγής τους ή προς την Τουρκία ή να τους απορροφήσουμε, να τους μεταφέρουμε προς την ενδοχώρα προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία του προσφυγικού καθεστώτος που είναι μια διαδικασία που ανανεώνεται κάθε 2 με 3 χρόνια. Αν κάποιος χαρακτηριστεί πρόσφυγας δεν είναι για όλη του τη ζωή πρόσφυγας επανεξετάζεται κάθε 2 με 3 χρόνια και αυτό γιατί είναι καθεστώς προστασίας έναντι των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα του».

«Εάν οι συνθήκες στη χώρα του βελτιωθούν τότε κάποιος αποχαρακτηρίζεται από πρόσφυγας και επιστρέφει στη χώρα του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθέτης.

Παράλληλα επισήμανε πως «δεύτερο πολύ σημαντικό ορόσημο πάλι είναι στο τέλος του έτους και αφορά τη μετακινήσει 20 χιλ. ανθρώπων από τα νησιά προς την ενδοχώρα με σκοπό να αποφορτίσουμε την κατάσταση στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου». «Πρέπει να αποφορτιστούν τα νησιά και η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα να αναλάβει ένα κομμάτι του βάρους της μεταναστευτικής κρίσης», τόνισε ο ίδιος.

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «η κατασκευή ενός κέντρου κρατάει περίπου 3 με 4 μήνες άρα έχουμε ήδη τον σχεδιασμό, ξεκινάμε άμεσα την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αισιοδοξούμε ότι τεχνικά θα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν αυτά σε 3-4 μήνες μέχρι τούδε διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα της κρίσης και εφαρμόζουμε τον καινούργιο νόμο».

Για τη Μυτιλήνη ο κ. Λογοθέτης δήλωσε ότι «στο νησί φιλοξενούνται 17 χιλ. κόσμος, από τους οποίους οι περισσότεροι βρίσκονται στη Μόρια».
Αναφερόμενος στο παραπάνω σημείωσε ότι «η νέα δομή θα μπορεί να φιλοξενήσει 5 χιλιάδες plus που σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει μια δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητάς της μέχρι και 40%».

Ο ειδικός γραμματέας είπε: «Είπαμε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι πολύ-επίπεδη δηλαδή έχει να κάνει με επιστροφές άρα κάποιοι από αυτούς που είναι ήδη στη Μυτιλήνη εφόσον προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ασύλου, που ξεκινάει πιο γρήγορα από την ολοκλήρωση του καινούργιου κέντρου, θα μπορέσει να αποσυμφορήσει να μπορούμε να στείλουμε κάποιο κόσμο πίσω. Κάποιοι άλλοι θα κριθούν με υψηλό προσφυγικό προφίλ άρα αυτοί θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα και όταν ολοκληρωθεί να μπουν στην κοινωνία και για όσο καιρό χρειαστεί να παραμείνουν εκεί. θέλω να πω ότι οι ροές, το συν και το πλην, είναι δυναμικά νούμερα. Είπαμε ότι με βάση τις ροές που έχουμε και αν το σύστημα του ασύλου αρχίσει να λειτουργεί σωστά, γρήγορα και δίκαια θα έχουμε, με τις 5 χιλιαδες συν δομή, την ικανότητα να τους φιλοξενούμε για όσο διάστημα χρειαστεί σε αυτές τις συνθήκες χωρίς να υπάρχει αυτό το φαινόμενο που υπάρχει τώρα».
Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν λέμε ότι είναι όλοι πρόσφυγες, εμείς λέμε ότι έχουμε έναν πληθυσμό ο οποίος εισέρχεται στη χώρα μας, πρέπει να συνεργαστούμε με τους γείτονες αλλά και να αποκτήσουμε και εμείς τη δυναμική του να περιορίσουμε τον κόσμο αυτόν ο οποίος έρχεται με τον τρόπο που μπορούμε, δεύτερον, ότι όλοι που έρχονται δεν είναι ίδιοι».

«Πρέπει να κάνει γρήγορα, δίκαια ένα κράτος την απονομή του δικαίου που σημαίνει ότι αν είναι κάποιος πρόσφυγας να χαρακτηρίζεται πρόσφυγας, αν κάποιος όμως δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα να γίνεται κάτι άλλο», τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις για μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας, ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξει μια αναλογικότητα στην Ευρώπη γιατί είναι προφανές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα ούτε έχουνε βασικό στόχο τους η Ελλάδα».

«Ήταν ένα λάθος μήνυμα που εξέπεμπε αυτή η χώρα ότι μπορεί να κάνει τη χώρα transit, είναι λάθος μήνυμα αυτό γιατί δεν έχει τέλος αυτή η εισροή», συμπλήρωσε.

Τέλος, επισήμανε ότι «εδώ αλλάζουμε το μήνυμα και φυσικά λέμε και στην Ευρώπη ότι υπάρχουν και πεπερασμένα μεγέθη, μια χώρα μπορεί να δεχτεί και να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο αριθμό... Η αναλογικότητα πρέπει να θεσπιστεί, όπως είπε ο κ. Ζερχόφεν, για όλη την Ευρώπη και να ξέρουμε ότι κάθε χώρα έχει αυτή τη δυναμική και μπορεί να απορροφήσει μέχρι αυτό τον κόσμο».