«Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, συγκρατημένα αισιόδοξες θα έλεγα. Δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά ακόμα αλλά από τα πρώτα κλεισίματα για διακοπές έχουμε αύξηση και σε πολλές περιπτώσεις διψήφια ή σημαντικά διψήφια πάνω από 20-25%. Άρα είναι θετικά».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού, κος Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Για την προσέλκυση αμερικανών τουριστών ο Υπουργός δήλωσε ότι ο τουρισμός έχει δύο μεγάλα κομμάτια, «είναι φυσικά η προσέλκυση των τουριστών και οι ΗΠΑ είναι πάντοτε μια χώρα στόχος η οποία φέρνει τουρίστες οι οποίοι μένουν μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και ξοδεύουν και αρκετά χρήματα».

Συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους, αυτό έχει γίνει ήδη από το 2012-2013 έχουμε διψήφια άνοδο στον αριθμό τουριστών και πέρυσι ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο τουρίστες, φέτος θα φτάσουμε το 1,2. Θέλουμε να το ενισχύσουμε και αυτός είναι ο λόγος κυρίως που είμαι εδώ. Από την άλλη βέβαια υπάρχει το ζήτημα των επενδύσεων, ο τουρισμός είναι ένα πεδίο προνομιακό, έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και σε αυτό το πεδίο κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους επενδυτές να γνωρίσουν τη χώρα μας και να επενδύσουν».

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις τις κρατήσεις της επόμενης τουριστικής σεζόν είπε ότι «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, συγκρατημένα αισιόδοξες θα έλεγα, υπάρχουν ακόμα στοιχεία αβεβαιότητας σε διάφορες αγορές και κυρίως φυσικά τι θα συμβεί με τη διεθνή ύφεση, αν θα έχουμε προβλήματα από τις αρχές του έτους, αν αυτό θα επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες των ευρωπαίων, των αμερικάνων ακόμα και των κινέζων».

«Συνεπώς όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί και άρα δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά ακόμα αλλά από τα πρώτα κλεισίματα για διακοπές έχουμε αύξηση και σε πολλές περιπτώσεις διψήφια ή σημαντικά διψήφια πάνω από 20-25%. Άρα είναι θετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «στοίχημα είναι να ανοίξει η τουριστική περίοδος λίγο ακόμα. Βλέπουμε κάποιες επιτυχημένες περιπτώσεις και στα Χανιά και στο Ηράκλειο για παράδειγμα, που υπάρχουν πακέτα και προϊόντα τα οποία δουλεύουνε και το χειμώνα ή ξεκινάνε λίγο νωρίτερα».

«Το λίγο πιο εύκολο στοίχημα είναι να αναπτύξουμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως προορισμούς city break. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην Αθήνα... Το κύριο για εμάς είναι αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη βέβαια πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να μη δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα άδικου ανταγωνισμού και για αυτό συζητάμε πως θα φτιάξουμε ένα πακέτο που δεν θα επιτρέψει τουλάχιστον τη φοροδιαφυγή, να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε όλους τους φορείς», κατέληξε ο ίδιος.