Ένα καυτό τριήμερο που αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση στο πολιτική σκηνικό ακολουθεί το επόμενο διάστημα. Η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και η διαφωνία μεταξύ των κομμάτων για την διαδικασία εκλογής ΠτΔ, αναμένεται να αποτελέσει την θρυαλλίδα εξελίξεων στην σημερινή συνεδρίαση, ενώ αύριο η κοινοβουλευτική μάχη θα κορυφωθεί με το πολυσυζητημένο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Οι αντιπαραθέσεις ωστόσο αναμένεται χτυπήσουν κόκκινο και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κατά την μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα την Παρασκευή στην ώρα του Πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις των Αλέξη Τσίπρα για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

 Με αιχμή του δόρατος τη Συνταγματική Αναθεώρηση κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση, με το πολιτικό σκηνικό περνάει στην περίοδο των έντονων αντιπαραθέσεων θέτοντας τέλος στη περίοδο χάριτος.

 Δεν λείπουν φυσικά και τα στοιχεία συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων στην ανάγκη αναθεώρησης ενός άρθρου, ωστόσο το περιεχόμενο των αλλαγών αποτελούν το πεδίο της έκφρασης των διαφορετικών απόψεων για την εφαρμογή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκει και το άρθρο 32 που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει μεν συμφωνία των κομμάτων ως προς την ανάγκη αλλαγής, ωστόσο καταγράφεται έντονη διαφωνία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση.

Η πολιτική μάχη ξεκινάει σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση με το άρθρο 32 να αποτελεί το σημείο των διαφωνιών που αναμένεται να εκφραστούν καθώς αφορά στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στην να διασφαλίσει πως η Βουλή θα εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως η διαδικασία δεν θα προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη θα απαιτούνται 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 ψήφοι και στην πέμπτη απλή πλειοψηφία.

Το σημείο που φαίνεται ωστόσο ότι αποτελεί και το πεδίο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η διαφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτείνει ένα εξάμηνο ψηφοφοριών και μετά προσφυγή στο λαό για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν πως η Νέα Δημοκρατία προτείνει “το αδιανόητο: Να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας” και προσθέτουν πως.... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ.

Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη Βουλή, κατά την ίδια συζήτηση ακολούθησε την διαδικασία της προτείνουσας και κατέγραψε ευρύτερη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή Βουλή, μπορεί να περάσει την διάταξη με 151 «ναι».

Ο δεύτερος γύρος της πολιτικής αντιπαράθεσης θα γίνει αύριο στη συζήτηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Και στην περίπτωση του άρθρου 86 ισχύει τη επικύρωσή του με 151 «ναι» για να περάσει και επομένως η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ερμηνευτική δήλωση, με το επιχείρημα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς. Ωστόσο η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε Νέα Δημοκρατία όσο και σε Κίνημα Αλλαγής που άσκησαν κριτική για τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα.

Το αποκορύφωμα ωστόσο του τριημέρου υψηλών εντάσεων στη Βουλή θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με την Ώρα του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς”. Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά εστιάζει στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Και ρωτά τον Πρωθυπουργό αν θα επιμείνει στην "πιστή" εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο και κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες- μέλη;