Την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας κήρυξε, το πρωί της Τρίτης, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σήμα για την ενημερωτική καμπάνια που θα επιχειρήσει να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά κι αμετάκλητα το τσιγάρο.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της δημοσίας υγείας» δήλωσε ο πρωθυπουργός για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως και άλλες χώρες το κατάφεραν και μπορεί να το πράξει και η χώρα μας, και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα»».

«Ένδεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν, γιατί οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τυπου «αυτά δεν γίνοται στην Ελλάδα». Αν το μπόρεσαν άλλες χώρες, σίγουρα το μπορούμε κι εμείς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ένας σωστός νόμος κατέληξε παντελώς ανενεργός. Ερχόμαστε να απαντήσουμε με την Εθνική Στρατηγική & την αυστηρή απαγόρευση του κανπίσματος. Και να προσθέσουμε μια καμπάνια ευαισθητοποίθησης: Ο εχθρός είναι ο καπνός όχι οι καπνιστές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «με σύνθημα «η υγεία μας ενώνει» ξεκινάμε καμπάνια. Υποδεικνύουμε ένα νέο πρότυπο ζωής σε άκαπνες πόλεις, χώρους κλπ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή της αστυνομίας. Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο» υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέλυσε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για το 2019-2023:

1. Διαμόρφωση αντικαπνιστικής κουλτούρας, με έμφαση στις μικρές ηλικίας. Το κάπνισμα πρέπει να τεθεί κι εδώ εκτός μόδας

2. Να δοθεί φωνή στον μη καπνιστή. Ο νόμος προστατεύει πρωτίστως τους εργαζόμενους στα καταστήματα, που υποχρεώνονται μέχρι τώρα να πολιορκούνται από τον κανπνό

3. Υποστήριξη στους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα

4. Σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων

«Ο νόμος επιτρέπει στους καπνιστές να καπνίζουν στον αυστηρά ιδιωτικό τους χώρο, αφήνοντας στο άτομο την επιλογή της προσωπικής του πορείας, αφήνοντας όμως στο κράτος την ευχέρεια να προειδοποιεί και να προστατεύει», ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Όπως μάθαμε να φοράμε στους δρόμους ζώνη & κράνος, έτσι θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια».

«Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν είναι υπόθεση καταστολής. Είναι υπόθεση της δυνατότητάς μας ως οργανωμένης πολιτείας να κάνουμε επιτέλους όλοι μαζί αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε κατ’ιδίαν ότι είναι το σωστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοινώθηκε η υπογραφή της καμπάνιας είναι η φράση «Συμμαχία για να μια καλύτερη ζωή χωρίς σκοπό» και σύνθημά της το «Η υγεία μας ενώνει».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανοίγοντας την παρουσίαση είπε ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές κατά των καπνιστών» απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας για έναν εθνικό στόχο υγείας.

Κικίλιας : Χωρίς «παραθυράκια» η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου. Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια». Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Από όλους τους πολίτες για όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στη γραμμή 1142, όπου οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λαμβάνουν υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.

«Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει. Και αυτό είναι η υγεία», κατάληξε ο υπουργός Υγείας.

Τσουχτερά τα Πρόστιμα

Από σήμερα λειτουργεί και ο τετραψήφιος αριθμός 1142, μια γραμμή υποστήριξης για ανώνυμες καταγγελίες και στήριξη στους καπνιστές.

Σημειώνεται ότι τα νέα πρόστιμα θα εισπράττονται ως βεβαιωθέντα έσοδα και θα κατανέμονται στο υπουργείο Υγείας (40% για προγράμματα δημόσιας Υγείας), στο υπουργείο Εσωτερικών (30% για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού), στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (20%) και στα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού (αντίστοιχα 5%).

Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το ποσό που προβλέπεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αφορά μπόνους στους αστυνομικούς αλλά οικονομική ενίσχυση που θα βοηθήσει στην αγορά αλεξίσφαιρων και κρανών, καθώς και για τη συντήρηση των μηχανών.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, κυμαίνονται από 10ο έως και 10.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, καπνιστής οδηγός που έχει μέσα στο αυτοκίνητο ανήλικα παιδιά θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

100 ευρώ θα πληρώνει κάθε καπνιστής σε μέσο μαζικής μεταφοράς, σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια.

Το ίδιο πρόστιμο για όποιον καπνίζει σε νοσοκομείο ενώ 500 ευρώ θα πληρώνει ο υπεύθυνος διαχείρισης της παράβασης

Στα 10.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για καταστήματα άνω των 300 τ.μ. αν κάνει παράβαση για 5η φορά ενώ θα χάνει και την άδειά του.

Ελεγχοι

Νέους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε 172 επιχειρήσεις (καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι κ.λπ.) σε οκτώ πόλεις – ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη – έκαναν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο 72% των περιπτώσεων, όπως διαπιστώθηκε, δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στο 55% των καταστημάτων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση.