Στη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με έμφαση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, «ποντάρει» η κυβέρνηση, σε συνέχεια των διεθνών ανοιγμάτων που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα. «Η Ελλάδα επιχειρεί να διευρύνει την πύλη της προς τον αραβικό κόσμο» είναι το μήνυμα που στέλνει το Υπουργείο Εξωτερικών, που βρίσκεται φυσικά στην προμετωπίδα της προσπάθειας αυτής.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir, ο οποίος του μετέφερε την πρόσκληση του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, η οποία έγινε αποδεκτή κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ριάντ στις αρχές του 2020.

«Έλληνες και Άραβες έχουν παλαιούς δεσμούς, ένα πλούσιο παρελθόν, χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Αυτό το παρελθόν υπόσχεται ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για να χρησιμοποιήσω δύο ελληνικές λέξεις, η γεωγραφική μας «γειτνίαση» καθιστά μονόδρομο την καλή «γειτονία» μας. Αυτήν, η Ελλάδα την υπηρετεί και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελευταία ευρω-αραβική σύνοδο στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη το Σάββατο στο Άμπου Ντάμπι, όπου συμμετείχε στις διήμερες εργασίες του Sir Bani Yas Forum. Στο περιθώριο του Φόρουμ, είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan και με την Υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Reem Al Hashimy, ενώ συμμετείχε στην πρώτη τριμερή συνάντηση συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-ΗΑΕ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μάλιστα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ΗΑΕ Khaldoon Al Mubarak και συζήτησαν τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα.

Μετά την επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησε το Κουβέιτ, όπου ο κ. Δένδιας είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την προώθηση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ζωηρό και στόχος της κυβέρνησης είναι να το ζωντανέψει πολύ περισσότερο. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα, που είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο:

Στον τομέα του τουρισμού, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η μελέτη του «Mykonos Project», μιας ξενοδοχειακής επένδυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την «AGC» - Εταιρεία του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του «Αστέρα Βουλιαγμένης», ενώ αναμένεται και δεύτερη φάση της επένδυσης με την ανάπλαση του «Astir Beach».

Στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ήδη οι όμιλοι «Amerra Capital Management» και «Mubadala Investment Company» επένδυσαν σε έναν κρίσιμο τομέα στις ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω της εταιρείας «Andromeda». Και, τώρα, εγκρίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» υπό το σχήμα της Ανδρομέδα, που ελέγχουν πια δύο αραβικά κεφάλαια.

Τα στοιχεία όσον αφορά τις αραβικές χώρες σε σχέση με τη «χρυσή βίζα» είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Αίγυπτος κατατάσσεται 4η στις αιτήσεις για golden visa και ακολουθεί ο Λίβανος. Το ενδιαφέρον είναι έντονο κι από Ιράκ και Ιορδανία. Το μερίδιο του λέοντος ανήκει βέβαια στην Κίνα, με σχεδόν το 60% των αιτήσεων. Όμως, λίγο παραπάνω από το 10% των χορηγήσεων προέρχεται από αραβικές χώρες.