Ο νέος Ποινικός Κώδικας βάζει «τέλος στις νησίδες ανομίας», δηλώνει στα «Π» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για ένα σύγχρονο σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Πώς βελτιώνονται η ασφάλεια και το κράτος Δικαίου με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε προχθές;

Με τις νέες διατάξεις βάζουμε ένα τέλος στις νησίδες ανομίας στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και τα τελευταία επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύουν πόσο άδικα, τελικά, ταλαιπωρείται η ελληνική κοινωνία από τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι με τη χρήση Μολότοφ απειλούν τις περιουσίες των πολιτών και διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Πλέον, η χρήση εκρηκτικών υλών σε συγκεντρωμένο πλήθος ανάγεται σε κακούργημα, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών. Επίσης, με τον νέο, τροποποιημένο Ποινικό Κώδικα και σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, η Πολιτεία αποδεικνύει εμπράκτως πως δεν θα δείξει καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας και ανομίας. Επιπλέον, όμως, με τις νέες ρυθμίσεις, η κυβέρνηση αποκαθιστά το αίσθημα της ασφάλειας στους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι είδαν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ να αποφυλακίζονται πρόωρα ειδεχθείς εγκληματίες που προκάλεσαν την κοινή γνώμη με τα αποτρόπαια εγκλήματά τους. Παράλληλα, αδικήματα όπως ο βιασμός και η διακίνηση μεταναστών τιμωρούνται, πλέον, με βαρύτερες ποινές, τίθενται αυστηρότερα κριτήρια για την υφ’ όρων αποφυλάκιση πολυισοβιτών, ενώ όσοι παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί με δικαστική απόφαση τιμωρούνται, πλέον, με πολύ αυστηρές ποινές.

Ο Αλέξης Τσίπρας σάς κατηγορεί για την κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης για κακουργηματική απιστία σε τραπεζικά στελέχη. Για ποιον λόγο φέρατε αυτήν τη ρύθμιση;

Στην τελευταία του έκθεση, ένας από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης ανέφερε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της, καθώς και αν υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Με τη ρύθμιση αυτή αίρουμε τις δυσλειτουργίες που καθυστερούν την αναδιάρθρωση των δανείων και δίνουμε μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που σήμερα δεν μπορούν να «κουρέψουν» τα δάνειά τους. Έτσι, πιστεύουμε πως θα αποκατασταθεί η βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων που σήμερα απειλούνται με ξαφνικό θάνατο και θα διαφυλαχθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα σύγχρονα θεσμικά εργαλεία προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης.

Αίρουμε τις δυσλειτουργίες που καθυστερούν την αναδιάρθρωση των δανείων και δίνουμε μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που σήμερα δεν μπορούν να «κουρέψουν» τα δάνειά τους

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, ενώ μόλις πριν από μερικές μέρες λάβαμε νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θεσμοθετήσαμε τη διαδικασία της τηλεσυνεδρίασης για την απομακρυσμένη κατάθεση μαρτύρων. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και επαναφέραμε το Μονομελές Εφετείο ως δικαστήριο ουσίας για την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων. Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναλαμβάνουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες, υλοποιώντας μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, εισάγοντας για ψήφιση το νέο σχέδιο νόμου για τη Διαμεσολάβηση. Ενα σύγχρονο εργαλείο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, στο οποίο ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές και τα πιο επιτυχημένα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Φιλοδοξούμε, έτσι, πως η επιτυχής εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού θα μειώσει σημαντικά τον τεράστιο όγκο της δικαστικής ύλης που συσσωρεύεται στις δικαστικές αίθουσες και καθυστερεί ουσιωδώς την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Το Μεταναστευτικό είναι στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας. Λύνεται το πρόβλημα με τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα;

Το Μεταναστευτικό, δυστυχώς, έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας. Ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών μας και η μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα. Και για τον σκοπό αυτόν ακολουθούμε δύο αρχές: Πρώτον, τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Και, δεύτερον, ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. Από εκεί και πέρα, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η χώρα είναι πλέον εφοδιασμένη με ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Με τον νέο νόμο, αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Στέλνουμε, έτσι, ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους.

Η χρήση εκρηκτικών υλών σε συγκεντρωμένο πλήθος ανάγεται σε κακούργημα, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών



*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 16/11