Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. καθώς και άλλων διατάξεων, όπως το επίδομα θέρμανσης και τη μείωση στην τιμή των φαρμάκων.

Ο βουλευτής Μαγνησίας κατέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε «εμπόριο κοινωνικής ευαισθησίας», όταν οι δικές του επιλογές είναι αυτές που καθυστέρησαν τη χώρα, καθυστέρησαν την ανάπτυξη, καθυστέρησαν την έξοδο από την κρίση, οδηγώντας σε απώλεια οικονομικών πόρων και θέσεων εργασίας», όπως είπε. «Δεν εκχωρούμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ και σε κανένα άλλο κόμμα. Οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι νόμοι και όλο το πλέγμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η απόδειξη για το ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος», τόνισε.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο k. Μπουκώρος ανέφερε τα εξής: «Γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες ενός εμπορίου ευαισθησίας από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είδαμε μόλις πριν, στο βήμα της Βουλής, δύο υπουργούς της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας να εξαγγέλλουν δύο μέτρα, τα οποία είναι σοβαροί και ευρύτατοι δείκτες κοινωνικής ευαισθησίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε τον νέο τρόπο καταβολής επιδόματος θέρμανσης, που πλέον αφορά πολύ περισσότερες περιοχές, πολύ περισσότερους πολίτες και πολύ περισσότερα χρήματα βεβαίως!

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κυριολεκτικά συρρικνώσει το επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια στιγμή επιδιδόταν, συνεχώς, σε ένα εμπόριο κοινωνικής ευαισθησίας υπέρ των ευάλωτων, υπέρ των φτωχών. Το τωρινό επίδομα θέρμανσης εν όψει του χειμώνα δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα θέρμανσης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατά 10 εκατομμύρια αυξημένο και αφορά βεβαίως και κατοίκους ορεινών περιοχών, που οι έδρες των Δήμων στους οποίους ανήκουν δεν είχαν αυτό τον χαρακτηρισμό με αποτέλεσμα να αποκλείονται. Στην ελληνική περιφέρεια οι ορεινοί όγκοι είναι πολλοί και οι μειονεκτικές περιοχές ακόμη περισσότερες. Αυτό είναι σπουδαίο, είναι σημαντικό, είναι μια ανάσα. Άλλοι, λοιπόν, είναι κοινωνικά ευαίσθητοι στα λόγια και άλλοι είναι με πράξεις και έργα.
Επίσης, η τροπολογία του Υπουργού Υγείας οδηγεί σε μείωση της τιμής των φαρμάκων μέχρι και 7%, ενώ η προαποφασισμένη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης οδηγούσε σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων έως και 10%. Αποτελεί και αυτό ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα περί κοινωνικής ευαισθησίας. Γιατί πρέπει επιτέλους να πάψουμε στην Ελλάδα να είμαστε ό,τι δηλώνουμε. Δεν εκχωρούμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ και σε κανένα άλλο κόμμα. Οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι νόμοι και όλο το πλέγμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η απόδειξη για το ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος.

Όμως, αυτό το εμπόριο της κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται και για το ΚΕ.Θ.Ε.Α. που απασχολεί το σημερινό νομοσχέδιο. Πριν πάμε όμως εκεί, δεν μπορώ να μην σημειώσω την αγωνιώδη προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, να εξάψουν τα πάθη της νεολαίας εν όψει των επετειακών ημερών που ακολουθούν και να εκμεταλλευτούν, για μια ακόμη φόρα, τα όποια γεγονότα, μιλώντας για αυταρχισμό και για καταστολή σαν να πρόκειται για γενικευμένες καταστάσεις. Αυτό είναι μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την οποία εξακολουθεί να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε εγκαταλείψει το αφήγημα της NOVARTIS, γιατί δεν βολεύει, γιατί επιτέλους ήρθε να μιλήσει ο κ. Φρουζής και από τα όσα από την προανακριτική, μάλλον οφείλετε ορισμένες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, μάλλον, οφείλετε να εξηγήσετε, πως εσείς οι διόπτρες των οργανωμένων συμφερόντων και των φαρμακευτικών εταιρειών οδηγήσατε την εξωνοσοκομειακή δαπάνη σε πελώρια ύψη επί των ημερών σας και σε πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ το νομοσχέδιο «Γεωργιάδη» την είχε συρρικνώσει. Να εξηγήσετε πως ο κύκλος εργασιών της NOVARTIS αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με όσα λέει στην προανακριτική ο κ. Φρουζής και κυρίως να εξηγήσετε τις πολλές συναντήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Φρουζή. Λέει στην προανακριτική για συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τον προηγούμενο υπουργό υγείας, με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν φαντάζομαι ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας θα έριχνε ονόματα και νούμερα στον αέρα. Φαίνεται ότι δεν σας βγαίνει το αφήγημα, γιατί βλέπω ότι δεν έχω ακούσει σχόλια, αντιθέτως πλέον επικεντρώνεστε στο αφήγημα νόμος και τάξη, βία κ.α. Όμως με την επιστροφή στην κανονικότητα θα τα εγκαταλείψετε και αυτά!

Ερχόμενοι, λοιπόν, στο σημερινό νομοσχέδιο για το ΚΕ.Θ.Ε.Α. άκουσα σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταστροφολογούν, να υποστηρίζουν ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕ.Θ.Ε.Α., ότι θα κλείσει το ΚΕ.Θ.Ε.Α., να συκοφαντείτε τις απόψεις του υπουργείου, να μιλάτε για τα προγράμματα που δεν αλλάζουν, να μιλάτε για τη γενική συνέλευση που δεν αλλάζει, να μιλάτε για τον τρόπο λειτουργίας, ο οποίος δεν αλλάζει και να στέκεστε σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει καθαρά εποπτικό χαρακτήρα. Και γιατί θα έχει εποπτικό χαρακτήρα; Γιατί το δημόσιο, το ελληνικός κράτος χρηματοδοτεί και μάλιστα φέτος αυξάνει τη χρηματοδότηση προς το ΚΕ.Θ.Ε.Α. και για να εξαλειφτεί κάθε θολό σημείο που έφερε στην επιφάνεια τόσο ο εσωτερικός έλεγχος του ΚΕ.Θ.Ε.Α. όσο και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μα είναι ερώτημα κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, γιατί μετά από 40 χρόνια αλλάζει ο τρόπος ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου; Η απάντηση είναι απλή. Θέλουμε το κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη, σε αυτά τα σπουδαία και αποτελεσματικά προγράμματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως να υπάρχει ένα εποπτικό όργανο, για να πιστοποιεί που πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Θα καταλάβαινα τις αιτιάσεις σας, αν άλλαζαν τα προγράμματα. Και εγώ είχα την τιμή στο παρελθόν με άλλη ιδιότητα, να βάλω μια υπογραφή για την επέκταση των δομών του ΚΕ.Θ.Ε.Α., που πράγματι στον Βόλο λειτουργούν με τρόπο μοντέρνο, σύγχρονο και πρωτοποριακό. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι αποδεκτό το έργο τους από την κοινωνία και από το υπουργείο και από την κυβέρνηση και αυτό που κάνει το νέο νομοσχέδιο είναι να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία με τη τοποθέτηση ενός Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι άμισθο! Γεγονός για το οποίο υπάρχει συστηματική διαστρέβλωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στις αιτιάσεις για έμμισθο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. Αυτό είναι, αν θέλετε, μια μικρή απόδειξη ότι επιχειρείται μια συνολική διαστρέβλωση αυτής της πολιτικής. Εγώ δεν άκουσα από κανέναν υπουργό ότι αλλάζουν τα προγράμματα, δεν άκουσα από κανέναν υπουργό ότι μειώνεται ο ρόλος της γενικής συνέλευσης, δεν άκουσα από κανέναν υπουργό υγείας ότι θα μειωθεί η χρηματοδότηση του ΚΕ.Θ.Ε.Α., αντιθέτως άκουσα ότι θα αυξηθεί. Από πού, λοιπόν, προκύπτουν αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα που οπλίζουν το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων σας, που δεν εδράζονται σε γεγονότα; Κατηγορείτε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου του ΚΕ.Θ.Ε.Α., αλλά θα αντιστρέψω την κατηγορία, λέγοντας ότι από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε μια αλλαγή, αμέσως μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια υπήρξε ένας ξεσηκωμός που στην αρχή όλους μας τρόμαξε. Πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα ενημέρωσης πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον ξεσηκωμό. Μήπως επειδή πρόσωπα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ χάνουν τον έλεγχο και προκαλούνται αυτές οι αντιδράσεις;

Ας πάψει, λοιπόν, το εμπόριο της κοινωνικής ευαισθησίας και για αυτό το θέμα. Το υπουργείο θα κριθεί για τις αποφάσεις και τις επιλογές του από τα αποτελέσματα. Άλλωστε, πρόκειται μια αρχή να τοποθετηθεί και να καταθέσει πόρισμα στο υπουργείο και στη Βουλή για τον νέο τρόπο λειτουργίας του ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Και το λέω για τρίτη φορά και το επισημαίνω κυρίως για να το ακούσουν οι συμπατριώτες μου, μέλη του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στον Βόλο, και η Διοίκηση και οι άνθρωποι που κάνουν χρήση των προγραμμάτων, ότι στα προγράμματα και στη Διοίκηση του οργανισμού δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, τοποθετείται απλά και μόνο ένα εποπτικό όργανο, όπως οφείλει η πολιτεία να κάνει».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε και στις δημοπρασίες ρεύματος τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε στην κυβέρνηση, απέρριψε την επιλογή που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά για την μικρή ΔΕΗ, ενώ δύο χρόνια αργότερα πέρασε στις δημοπρασίες ρεύματος, δίδοντας από μια καθημαγμένη ΔΕΗ 600 εκατομμύρια στους ανταγωνιστές της. Δεν αισθάνεται την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει πως και γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή και στην απώλεια τόσο σοβαρών οικονομικών πόρων από τη μεγαλύτερη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου, που κυριολεκτικά γονάτισε και αν δεν γινόταν οι «τεχνητές αναπνοές» από τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τον Κώστα Χατζηδάκη τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ενδεχομένως τώρα να είχε καταρρεύσει η ΔΕΗ; Δεν αισθάνεται καμία ανάγκη απολογίας η προηγούμενη κυβέρνηση;».