Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε στην Προανακριτική της Βουλής ο Κωνσταντίνος Φρουζής της Novartis για τις επαφές του με τα πολιτικά πρόσωπα, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Φρουζής είπε ότι είχε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, πριν το 2015, δηλαδή πριν καν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ισχυρός άνδρας της NOVARTIS «με τον Σταθάκη συναντήθηκα τρεις φορές, συναντήθηκα με το τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αρμόδιο για την υγεία, πήγα και στην Κουμουνδούρου και συναντήθηκα αρκετές φορές με τον Ξανθό».

Έτσι εξηγείται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το πρωτοσέλιο της «Αυγής» με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2013. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην Αντιπολίτευση και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τους φαρμακοβιομηχάνους. Ενώπιόν τους ανακάλυπτε ότι «το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς»:

Όλο το πρωτοσέλιδο της 2ας Μαρτίου 2013


Οι αποκαλύψεις Φρουζή

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής της Novartis κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ότι είδε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «πριν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική δαπάνη (σ.σ. μείωση δαπάνης κατά 50% από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά)».

Μάλιστα σχετικά με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το φάρμακο φέρεται να λέει: «Ήμουν με καμιά 10αριά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Για αυτό καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν χαρούμενοι που καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ένοχο να τους δω, και τον Φίλη έχω συναντήσει στην 'Αυγή', και τον Δραγασάκη και τον Χουντή».

Μάλιστα, ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων προσθέτονας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Ήταν τόσο «κοινωνικό αγαθό το φάρμακο», όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόβαλε η «Αυγή», που ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της Novartis έφτασε σε σημείο να επισημαίνει ότι η νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την αύξηση της τιμής των φαρμάκων, δηλώνοντας «για τα πρωτότυπα φάρμακα ήταν ευνοϊκό το πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι επί Σαμαρά».

Φέρεται δε να υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ταχεία αποπληρωμή οφειλών στη Novartis, επισημαίνοντας ότι «το 2014 ο τζίρος μας ήταν 330 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 εως το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε αλματώδη αύξηση στα 400-420 εκατ. ευρώ».

Για την ιστορία: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την τροπολογία Κικίλια για το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Με την τροπολογία απαγορεύονται ρητώς οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, εν όψει του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.