Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπαθειά του να γίνει το «νέο ΠΑΣΟΚ» έχει προσβληθεί µε πολλά από τα «µικρόβια» του άλλοτε κραταιού κόµµατος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ενα από αυτά είναι και η εγκατάλειψη των συντροφικών σχέσεων, η οποία εκ των πραγµάτων οδηγεί σε ανταγωνισµούς µεταξύ µιας πλειάδας κορυφαίων στελεχών, πολλά από τα οποία λογίζουν τους εαυτούς τους δυνάµει διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου µπορεί να µην αφήνει πάρα πολλά περιθώρια αµφισβήτησης του προέδρου του κόµµατος, ωστόσο η δελφινολογία είναι υπαρκτή και ας παραπέµπει στο απώτερο µέλλον. Η συζήτηση γίνεται κυρίως στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου και στις βραδινές µαζώξεις ενόψει και του συνεδρίου, που θα πραγµατοποιηθεί -πιθανότατα- τον Μάρτιο. Ενα συνέδριο το οποίο εκ των πραγµάτων και µε βάση τις διαθέσεις της ηγετικής οµάδας θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη δηµιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Με προκάλυµµα τις πολιτικές απόψεις και τις θέσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται οι οµαδοποιήσεις γύρω από πρόσωπα οιονεί δελφίνους. Στο χρηµατιστήριο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεβασµένες οι µετοχές προσώπων που έχει αναδείξει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όπως για παράδειγµα ο Αλέξης Χαρίτσης, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο ∆ηµήτρης Λιάκος, ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ολως τυχαίως, τα πέντε αυτά στελέχη κατονόµασε πριν από λίγες ηµέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως πιθανούς διαδόχους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τεθεί θέµα ηγεσίας.

Με τη χαλαρότητα που τον διακρίνει, ο άλλοτε «τσάρος» της οικονοµίας εξαίρεσε τον εαυτό του από αυτή τη συζήτηση, επικαλούµενος ηλικιακά κριτήρια, καθώς υποστηρίζει ότι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Τσίπρα πρέπει να είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραµµή εδώ και καιρό µε ιστορικά στελέχη του κόµµατος, όπως οι κύριοι Φίλης, Βούτσης και Σκουρλέτης, επιθυµεί σφόδρα να µπει ένα φρένο στη λεγόµενη ΠΑΣΟΚοποίηση του κόµµατος.

Για τους γνωρίζοντες, δε, το µωσαϊκό των απόψεων, όλοι οι προαναφερθέντες σε καµία περίπτωση δεν µπορούν ή δεν θέλουν να υπηρετήσουν την πολιτική των ανοιγµάτων και της προσέγγισης µε την Κεντροαριστερά, που θέλει να κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό και προσπαθούν να συνασπιστούν στην πορεία προς το συνέδριο, προκειµένου να έχουν τη µέγιστη δυνατή επιρροή στη διαµόρφωση της επόµενης µέρας

ΥΠΕΡ «ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ»

Στον αντίποδα κινούνται στελέχη που είναι διαπρύσιοι υποστηρικτές των γενναίων ανοιγµάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της δηµιουργίας µιας µεγάλης δηµοκρατικής παράταξης. Φαινοµενικά είναι απολύτως ταυτισµένοι µε τον κ. Τσίπρα, ωστόσο είναι προφανές ότι προετοιµάζονται και για τις (όποιες) µελλοντικές εξελίξεις.
Τρία πρόσωπακλειδιά σε αυτή την οµάδα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς και η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ έχουν πάντα στο πλευρό τους και τον έµπειρο Αλέκο Φλαµπουράρη, ο οποίος λειτουργεί συµβουλευτικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι µετοχές της κυρίας Γεροβασίλη είναι αρκετά ανεβασµένες στο χρηµατιστήριο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και µάλιστα µε τις ευλογίες του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Ταυτοχρόνως, ο πρώην υπουργός Μεταφορών δηµιουργεί σταθερά ένα δίκτυο µεσαίων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τα οποία φέρνει σε ώσµωση µε τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να γίνει ευκολότερη η αφοµοίωσή τους από τον κοµµατικό µηχανισµό ενόψει και του συνεδρίου. Φαίνεται, δηλαδή, πως στο συνέδριο θα αντιπαρατεθούν δύο πόλοι, οι οποίοι σε πρώτη ανάγνωση δεν αµφισβητούν τον κ. Τσίπρα, στην πραγµατικότητα όµως η µάχη αυτή θα γίνει µε φόντο το µέλλον και ως εκ τούτου για τη διαδοχή του ίδιου του προέδρου του κόµµατος.

Απο την Έντυπη Έκδοση