«Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και τους καθηγητές. Η βία δεν έχει αποχρώσεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος στα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ σχολίασε ότι «Δεν υπάρχει καλή ή κακή βία, η βία είναι μια, έχει την ίδια απόχρωση και πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά και φυσικά στα πλαίσια των νόμων και των κανόνων του κράτους. Το θέμα των πανεπιστημίων και όλη αυτή η θεωρία του ασύλου νομίζω ότι έχει πολλαπλώς και με τον καλύτερο τρόπο κατατεθεί, εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και από την υπουργό την κα Κεραμέως. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, τα πανεπιστήμια ανήκουν στους καθηγητές, στο διοικητικό προσωπικό, όλοι οι εκπαιδευτικοί χώροι πρέπει να είναι χώρος παιδείας, χώρος πολιτισμού, χώρος ειρηνικός, καθαρός και φυσικά χώρος ασφαλής. για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι σε απολύτως σωστό δρόμο και οι χειρισμοί που έχουν γίνει έχουν γίνει με τρόπο που ομολογουμένως έχει φέρει αποτελέσματα και έχει στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί πιστά το δόγμα της μηδενικής ανοχής αφενός αφετέρου όμως είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με κάθε υγιές κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας για να πετύχουμε όλα αυτά που ανέφερα».

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον χρόνο υλοποίησης και ανέφερε ότι πως με τους συνεργάτες του δουλέψανε παρά πολύ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «Κάναμε άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπονται έτσι ώστε η κύρωση της σύμβασης Macolin, που από το 2014 βρισκόταν στο συρτάρι των προηγούμενων υπουργών Αθλητισμού και που είχε ψηφιστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης από όλες τις χώρες, να την επικαιροποιήσουμε, να κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και πλέον σε λίγα εικοσιτετράωρα να αποτελεί νόμο του κράτους που θα ξεκινήσει μια διαδικασία για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα, που δεν αφορά μονάχα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ αλλά έχει φτάσει αυτή γάγγραινα, αυτό το τοξικό στοιχείο ακόμα και σε μαθητικές διοργανώσεις. Θα δουλέψουμε πολύ και είμαι βέβαιος ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα και χάρηκα που και η πλειονότητα των κομμάτων ήταν θετική προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για το πως θα εξασφαλιστεί η ορθή και η αμερόληπτη λειτουργία του συστήματος ο κ. Αυγενάκης απάντησε ότι «Η δημιουργία μιας πλατφόρμας, η συνεργασία με εγχώριες αλλά και διεθνείς δομές που θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν, να συνεργαστούν, να τροφοδοτήσουν με πληροφορίες, τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πλέον διαμορφώνεται μετά από αυτή την κύρωση και που η Ελλάδα νομιμοποιείται να κινηθεί σε όλα αυτα με μεγάλη ταχύτητα βεβαίως συνεργαζόμενη και με τα συναρμόδια υπουργεία που είναι το Προστασίας του Πολίτη και φυσικά το Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος στο θέμα του VAR ο υφυπουργός Αθλητισμού σχολίασε ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Χαρακτηριστικά είπε ότι «To VAR είναι ένα καταπληκτικό, ένα πολύ καλό εργαλείο φάνηκε όμως από την πρώτη στιγμή -και επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας να κάνουμε μια συνάντηση, σεμινάρια- ότι τελικά αρκετά από αυτά που είχε αναλάβει η εταιρεία του συστήματος αυτού, η κοινοπραξία για την ακρίβεια και εντολείς της ήταν η ΕΠΟ, πολλά από αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει δεν είχαν γίνει για αυτό το λόγο παρατηρήθηκαν και προβλήματα δυσλειτουργίας. ...Πρέπει άμεσα να κινηθούμε και να διορθωθούνε, όπως τελικά γίνεται αλλά θέλει δρόμο ακόμα. Δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά χρειάζεται εγρήγορση και αυτή την εγρήγορση δεν την έχω δει ούτε τώρα αλλά ούτε και παλιότερα από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Η δική μου η άποψη είναι ότι η διοίκηση αυτή θα έπρεπε να έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά σε πάρα πολλά θέματα φυσικά και στο θέμα του VAR. Δηλαδή δεν μπορώ να πω ότι διακρίθηκε ή έχει διακριθεί για την επιτυχία της ή για την αποτελεσματικότητά της ή για την ποιότητα που έχει καταφέρει να προσδώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Σχετικά με τους πειθαρχικούς κανονισμούς ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα δεν αρκεί μονάχα η τιμωρία με οικονομικό πρόστιμο αλλά ότι θα έπρεπε να υπάρχει και το θέμα απώλειας βαθμών. Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι «Όταν υπάρχουν προβλήματα, εντάσεις, ζητήματα εξαιτίας δηλώσεων ή και συμπεριφορών μέσα στον αγωνιστικό χώρο εκ των πραγμάτων επηρεάζουν το κλίμα και τη γενικότερη εικόνα αλλά και την πορεία κάποιου ποδοσφαιρικού γεγονότος δεν αρκεί μονάχα η τιμωρία με οικονομικό πρόστιμο αλλά κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να υπάρχει και το θέμα απώλειας βαθμών κάτι το οποίο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε οποιοδήποτε παράγοντα ήξερε ότι αν κάνει το κάτι παραπάνω, αυτό που ξεφύγει από τα όρια του νόμου καλής συμπεριφοράς και καλού τρόπου λειτουργίας σε έναν αγώνα θα κινδυνεύει και η ίδια του η ομάδα να υποστεί συνέπειες βαθμολογικές. Αυτό για τους φιλάθλους. Θα περίμενε κανείς μετά από δύο χρόνια επιτροπείας ή στήριξης από ανθρώπους που έχουν μια γνώση, και αναφέρομαι στα στελέχη που κατά καιρούς η UEFA–FIFA έχει εγκαταστήσει στη χώρα μας για να δουλέψουν με τη διοίκηση της ΕΠΟ και να καλυτερέψουν το χώρο του ποδοσφαίρου και θεωρώ ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί και μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτό φέρνει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού που έδινε ένα λανθασμένο στίγμα, ένα λίγο γκρίζο μήνυμα με αποτέλεσμα ο καθένας να το ερμηνεύει όπως καταλαβαίνει. Σημερα το μήνυμα είναι πολύ καθαρό θέλουμε ένα ποιοτικότερο ποδόσφαιρο, θέλουμε κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται από όλους».

Αναφερόμενες στις λέσχες φιλάθλων σχολίασε ότι «Πρέπει να υπάρχουν λέσχες, επιβάλλεται, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαιρικού τοπίου, που όμως θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους του ελληνικού κράτους και για αυτό έχουμε μια συνεργασία να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε πιθανότατα το νομοθετικό μας πλαίσιο βάσει των παρατηρήσεων που και οι ίδιοι κατέθεσαν στο τραπέζι».

Τέλος αναφορικά με την ΕΠΟ είπε πως «Υπάρχει το αυτοδιοίκητο το οποίο το σεβόμαστε, το υπηρετούμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να καταστρατηγήσουμε κανόνες που έχουν εφαρμοστεί σε προηγούμενες περιόδους αυθαίρετα, παράνομα και παράτυπα. Δεν είναι αυτή η κουλτούρα μας ωστόσο όμως στο μέτρο των δυνατοτήτων που μας δίνει η ελληνική νομοθεσία αλλά και η ευρωπαϊκή, θα συνεργαστούμε, θα καυτηριάσουμε, θα αναδείξουμε ή θα αξιοποιήσω, θα ενεργοποιήσω νόμους που υπάρχουν όσο πρέπει, όταν πρέπει και οποιαδήποτε ώρα και στιγμή κρίνω, ή κρίνουμε με τα συναρμόδια όργανα, ότι πρέπει να γίνει. Το αυτοδιοίκητο υπάρχει αλλά αυτοδιοίκητο όσον αφορά τη λειτουργία και τη διεξαγωγή αγώνων όχι σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική νομοθεσία. Αν δηλαδή διακρίνουμε παρανομία, παρατυπία πχ σε μια οικονομική συνεργασία, αν διακρίνουμε ζητήματα τα οποία εμπίπτουν και σε θέματα πχ στημένων παιχνιδιών δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν σημαίνει ότι το αυτοδιοίκητο επιτρέπει να είναι κράτος εν κράτει κάποιος όμως στις προθέσεις μας δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να καταργήσουμε, να αλλοιώσουμε το πνεύμα που τότε κυριάρχησε, συμφωνήθηκε και που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια το αυτοδιοίκητο για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

« Δεν είναι κανένας άμοιρος ευθυνών σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της έντασης και της βίας, ακόμα και αν είναι λεκτική η βία. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραγνωρίζει κανόνες και νόμους και κανένας είτε είναι δημοσιογράφος είτε είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας είτε είναι πολιτικός είτε πολίτης δεν έχει δικαίωμα να πράττει πέρα από το όριο που έχει δικαίωμα να κάνει» απάντησε ο υπουργός.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη