Τροπολογία με την οποία θα γίνεται δεκτό παρανόμως κτηθέν υλικό από την Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις κακουργήματος, είτε αφορά το αντικείμενο του οικονομικού εισαγγελέα είτε του εισαγγελέα διαφθοράς, κατέθεσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται ρύθμιση που απηχεί τις προβλέψεις του καταργηθέντος άρθρου 65 του ν. 4356/2015. Το θέμα είχαν αποκαλύψει τα Παραπολιτικά στις 19 Οκτωβρίου.  Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για την... εξαφάνιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της συγκεκριμένης διάταξης νόμου, η οποία επέτρεπε να λαμβάνονται υπόψη σε υποθέσεις διαφθοράς στοιχεία από παρανόμως κτηθείσες συνομιλίες ή παρανόμως κτηθέντα έγραφα, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, καθώς και οπτικό υλικό.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα με αφορμή το γεγονός ότι στη Βουλή ξεκίνησε η διαδικασία για τη διερεύνηση τυχόν παράνομων ενεργειών από τον Παπαγγελόπουλο, με το κατηγορητήριο μάλιστα να ζητά να διερευνηθούν ακόμα και ενδεχόμενες κακουργηματικές πράξεις.

Η διάταξη του άρθρου 65 του Ν. 4356/2015 είχε μείνει στην ιστορία ως «διάταξη Παπαγγελόπουλου», καθώς έφερε την υπογραφή του και για τη σύλληψη της ιδέας αλλά και για την εφαρμογή του νόμου, ενώ είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, όταν είχε ψηφιστεί, τόσο από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης όσο και από μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου της χώρας.

Ο Παπαγγελόπουλος υπερασπιζόταν με πάθος -και μάλιστα δημοσίως- τη συγκεκριμένη διάταξη, υπερθεματίζοντας ότι με την εφαρμογή της βγήκαν από το τέλμα μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς που χρόνιζαν.

Ήταν τέτοια δε η βιασύνη του κ. Παπαγγελόπουλου που η εν λόγω τροπολογία μπήκε «σφήνα» τον ∆εκέμβριο του 2015 στο νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, με το επιχείρημα ότι θα κάλυπτε το νομοθετικό κενό στην έρευνα για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Τι λέει σήμερα η αιτιολογική έκθεση 

«Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, υπαγομένων στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω διάταξης.

«Αντιμετωπίζουμε ζητήματα που προκάλεσαν προβληματισμό και ανησυχία»

«Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια ερχόμαστε στην Ολομέλεια, προκειμένου να νομοθετήσουμε τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. Η προηγούμενη κυβέρνηση εσπευσμένα, μια ημέρα προτού κλείσει η Βουλή, νομοθέτησε για τον Ποινικό Κώδικα δημιουργώντας πολλές ασάφειες, πολλές ανησυχίες και δίνοντας δυνατότητα παραγωγής αποτελεσμάτων που σε μεγάλο βαθμό έγιναν αντικείμενο συζήτησης από μεγάλο μέρος της κοινωνίας» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ ήταν πάντα παρούσα στη διάρκεια της συζήτησης των επικείμενων αλλαγών και μάλιστα συμφωνούσε στο γενικότερο πνεύμα ότι ένας σύγχρονος Ποινικός Κώδικας πρέπει να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ότι προφανώς πρέπει να κατευθύνεται σε μια λογική ελάφρυνσης των ποινών και σωφρονισμού, αλλά ταυτόχρονα είχε εκφράσει ενστάσεις για ζητήματα που έτυχαν νομοθέτησης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε εξάλλου ότι από την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα υπήρξαν αποφάσεις που δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία. «Σήμερα ερχόμαστε με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση να αντιμετωπίσουμε σχεδόν όλα τα ζητήματα που δημιούργησαν ερωτηματικά και απαντούν σε μεγάλο βαθμό στο περί κοινού δικαίου αίσθημα».

Διατάραξη κοινής ησυχίας

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επαναφορά ως πλημμέλημα της διατάραξης κοινής ησυχίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει ουσιαστικά και να προστατεύσει το συμφέρον του απλού πολίτη. Βλέπουμε με ενδιαφέρον τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων. Πρόθεση μας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να δούμε εκ νέου τη διάταξη που προσδιορίζει τις δυνατότητες λειτουργίας όλων των καταστημάτων», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και όχι να δημιουργεί εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, με πολύ σφιχτά ωράρια που ίσχυσαν στο παρελθόν. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά δεν μπορεί και να αφήσει απροστάτευτο το δικαίωμα του πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ