Ανεβαίνουν οι τόνοι τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στους… δρόμους με την πρόκληση συνεχών εντάσεων από όσους αντιδρούν στην έφοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και στην εξάρθρωση «γιάφκας» μπαχαλάκηδων.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε σήμερα στους δρόμους, εκπροσωπούμενος από τους βουλευτές του, Θεανώ Φωτίου και Νίκο Φίλη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την δράση της αστυνομίας δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα εξακολουθεί να αποτελεί τακτική της Κουμουνδούρου. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βουλευτές, στελέχη και μέλη της Νεολαίας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ ενώ με δηλώσεις τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κλίμα αστυνομοκρατίας ενόψει του Πολυτεχνείου. Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε έξω από την ΑΣΟΕΕ δέχθηκε λεκτική επίθεση από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου που κάλεσαν τον κ. Φίλη να αποχωρήσει καταλογίζοντάς του απόπειρα «καπελώματος» του φοιτητικού κινήματος

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους, με βουλευτές του να χρησιμοποιούν ορισμένες φορές ακραίες εκφράσεις, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης που αναρωτήθηκε αν ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρξει νεκρός από αστυνομική βία.

Την απάντηση ωστόσο έλαβε από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη δράση των «μπαχαλάκηδων».

 Επίθεση Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας. Χθες η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το Πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση. Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ. ΑΣ εντός της ΑΣΟΕΕ, όπου σε χώρους που τελούσαν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός πολεμοφοδίων, τα οποία χρησιμοποιούσαν προφανώς σε επιθέσεις κατά αστυνομικών. Στην γιάφκα που είχαν δημιουργήσει εντός της ΑΣΟΕΕ, βρέθηκαν μεταξύ άλλων κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών

 Αξίζει να σημειωθεί  ωστόσο ότι το κλίμα έντασης που δημιουργείται λίγες μέρες πριν την έναρξη του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην ΑΣΟΕΕ, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να θέτει επί ποδός μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να μην προκληθούν επεισόδια.

 

ΚΙΝΑΛ: Επιβεβλημένη η επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ επικροτεί την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τονίζοντας πως η παράταξη «διαχρονικά και έμπρακτα, είναι απέναντι στη βία και στην ανομία». Ωστόσο, από το Κίνημα Αλλαγής σημειώνουν: «Σήμερα όμως δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε με περιφρούρηση του χώρου να είχαν αποφευχθεί», αναφερόμενοι στα επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα στην ΑΣΟΕΕ, μετά την απόφαση της Συγκλήτου για κλείσιμο του Πανεπιστημίου.

  

Επεισόδια από το πρωί στην ΑΣΟΕΕ

Το κλίμα γύρω από τις σχολές στο κέντρο της Αθήνας παραμένει τεταμένο. Τα ΜΑΤ αποχώρησαν λίγο μετά το μεσημέρι από την ΑΣΟΕΕ με τους φοιτητές να ακολουθούν λίγο αργότερα και να οδεύουν με πορεία προς το Πολυτεχνείο, όπου σε συνέλευση θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

 Στο ίδιο σημείο με τους φοιτητές βρίσκονταν νωρίτερα και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν την είσοδο της ΑΣΟΕΕ επί της Πατησίων -που από σήμερα ήταν κλειστή με απόφαση της Συγκλήτου.