Ετεροχρονισμένη επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Αν και το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 86 (περί ευθύνης υπουργών) συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θυμήθηκε σήμερα το συγκεκριμένο άρθρο, προφανώς με αφορμή το «σόου» Πολάκη και Τζανακόπουλου στην Προανακριτική της Novartis.

Το θυμήθηκε σήμερα, τελευταία μέρα συνεδρίασης της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητάται άλλο προς αναθεώρηση άρθρο.

Η ανακοίνωση περί κατάθεσης επιστολής σε άσχετη με το άρθρο 86 συνεδρίαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος είπε ότι η κίνηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά θεσμική διαδικασία.

Στην επιστολή του θέτει το ζήτημα της ερμηνευτικής δήλωσης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, την οποία είχε εισάγει η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) και είχε υπερψηφιστεί από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή και, συνεπώς, τώρα απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι αυτή η ερμηνευτική δήλωση «έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του…».

Τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα ειδικότερο ζήτημα, που αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Novartis υποστηρίζοντας ότι «η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων».

Προσθέτει ότι «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Την κατάθεση επιστολής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει η «Αυγή». Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ότι με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας «θα θέσει όλα τα κόμματα στο ύψος των περιστάσεων», κάνοντας λόγο για μεθόδευση ώστε να παραγραφεί η υπόθεση Novartis.

Φυσικά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμήθηκε να στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή στην Επιτροπή όταν συζητούσε το άρθρο 86. Το θυμήθηκε σήμερα, αφού προηγήθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της Προανακριτικής για την Novartis, όπου οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν ένταση.

epistoli1-neo


epistoli2neo

epistoli3-neo