Νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό τοπίο δημιουργείται στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση και την έναρξη εφαρμογής του νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα». Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης σταθερά πάνω από 3% από το 2021 και μετά στη χώρα μας. Οι βασικές αλλαγές που έχουν μπει πλέον στη ζωή των επενδυτών και στον τομέα του επιχειρείν είναι το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το νέο καθεστώς αδειοδότησης για τις κεραίες, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης για όλα τα ακίνητα, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, οι αλλαγές για τις δημόσιες συμβάσεις, η πραγματική υπηρεσία μίας στάσης από το ΓΕΜΗ και το νέο καθεστώς για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται πλέον ποιοι φορείς έχουν την αρμοδιότητα για τη συντήρηση και τον έλεγχο των δημόσιων υποδομών και δημόσιων κτιρίων. Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα λειτουργεί σε ψηφιακή μορφή και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι φορείς του ∆ημοσίου θα πρέπει να δηλώσουν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου, τις υποδομές και τα κτίρια, η συντήρηση και ο έλεγχος των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητά τους.

Παράλληλα, το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μπήκε σε νέα εποχή, με βάση τις προδιαγραφές που παρέχονται τόσο στις οδηγίες της Ε.Ε. όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ετσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη της πιλοτικής λει-τουργίας δικτύου 5G στις τρεις πόλεις της χώρας που έχουν επιλεγεί (Καλαμάτα, Τρίκαλα και ∆ήμος Ζωγράφου).

Η χώρα αποκτά, επίσης, για πρώτη φορά Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του ∆ιαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως, π.χ., οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση και οι αρχαιολογικοί χώροι.Επιπλέον, επιταχύνονται οι διαδικασίες της ∆ικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων. Από τον Ιανουάριο του 2021 υποχρεωτικά οι δικηγόροι θα πρέπει να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικόγραφα και όλα τα σχετικά έγγραφα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια. Ηλεκτρονικά θα γίνονται και όλες οι επιδόσεις των αποφάσεων. Με την ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση μειώνεται η ταλαιπωρία για τους πολίτες, ενώ επιτρέπεται η ταχύτερη οργάνωση και μειώνεται το κόστος για όλες τις πλευρές.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στον προγραμματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπονται επενδύσεις σε έργα υποδομής τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, με στόχο τη δημιουργία 43.000 θέσεων εργασίας ετησίως. Ο νέος νόμος φέρνει τρεις αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή: Πρώτον, απλοποιούνται οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων μελέτης και κατασκευής δημόσιου έργου. ∆εύτερον, μειώνεται το απαιτούμενο ποσοστό συντέλεσης απαλλοτριώσεων στο 50%, για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Ενώ το έργο θα αρχίσει να εκτελείται, οι λοιπές απαλλοτριώσεις θα διεξάγονται παράλληλα. Τρίτον, προβλέπονται, σε ό,τι αφορά στις Συμπράξεις ∆ημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, διαδικασίες επιτάχυνσης του έργου σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων. Θεσπίζεται ανώτατο όριο τριών μηνών για την ανταπόκριση των υπηρεσιών (δύο για την υπηρεσία και, αν χρειαστεί, ένας για το υπουργείο Πολιτισμού).

Επίσης, το ΓΕΜΗ εγκαθίσταται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ∆ημόσιας ∆ιοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπως και όλα τα πληροφοριακά συστήματα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ετσι, η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων να δηλώνουν σε περισσότερα τους ενός σημεία την ίδια πληροφορία θα λάβει τέλος. Για τον ίδιο σκοπό, προβλέπονται: Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για καταχωρήσεις στο ΓΕΜΗ ή για λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων, η σταδιακή κατάργηση του «ανεβάσματος» εγγράφων στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ και η αντικατάστασή τους από συμπλήρωση πεδίων στο σύστημα, η αυτοματοποιημένη επιβολή προστίμων και η κατάργηση του παράλληλου Μητρώου του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, εκσυγχρονίστηκε και απλοποιήθηκε το καθεστώς έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε πάρκο. Ετσι, μια επιχείρηση δεν θα χρειάζεται πλέον -εκτός της άδειας εγκατάστασης- ούτε άδεια λειτουργίας και θα αρκεί μια απλή γνωστοποίηση ότι ξεκινά τη δραστηριότητά της.