Η εικόνα της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλάζει μέρα με τη μέρα: μειώνονται οι φόροι, ξεμπλοκάρουν κομβικές επενδύσεις, η πραγματική οικονομία ανασαίνει, η νομιμότητα επιστρέφει σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, προχωρούν μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες για να έρθει η Ελλάδα στο σήμερα και να κοιτάξει με θάρρος το αύριο.
Και ενώ η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθημερινά τιμούν την εντολή που έλαβαν από τους Έλληνες πολίτες να ασχοληθούν μαζί τους και να βελτιώσουν τις ζωές τους, κάποιοι επιμένουν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Προσκολλημένοι στις εμμονές τους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γίνεται μια ατελείωτη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να τιμωρείται ποινικά το ψήσιμο χοιρινού έξω από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Να το πούμε καθαρά: ναι, είναι αστείο το να αναρωτιέται δημοσίως ένας βουλευτής για το αν πρέπει να ποινικοποιηθεί το ψήσιμο χοιρινού και η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιονδήποτε χώρο – τη στιγμή μάλιστα που η χώρα διαθέτει πλήθος εργαλείων καταπολέμησης ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών.

Πώς χαρακτηρίζεται όμως ένας βουλευτής που σε κοινοβουλευτική συζήτηση για τις επιβεβλημένες βελτιώσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα αγνοεί προκλητικά τις στρεβλώσεις του νομοθετήματος που ψήφισε πριν από λίγους μήνες το κόμμα του; Που κλείνει τα μάτια στην χαλαρή αντιμετώπιση βίαιων ή έστω σοβαρών εγκλημάτων, που δεν έχει να πει τίποτα για τις μολότοφ και τις απειλές κατά της ζωής εντός πανεπιστημίων και ασχολείται με το μπάρμπεκιου; Με μία λέξη: υποκριτής.

Από την άλλη, η απάντηση στην υποκρισία είναι οι ξεκάθαρες κουβέντες: δεν είναι ούτε σωστό, ούτε ανθρώπινο να προκαλείς εξαθλιωμένους ανθρώπους ή να προσβάλλεις τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και αυτό για πολύ απλά δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε άξιο επιδοκιμασίας – πολλώ δε μάλλον μίμησης. Τέτοια περιστατικά είναι προσβλητικά για τον πολιτισμό της χώρας και αποδοκιμάζονται από κάθε σοβαρό πολίτη, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση.

Είναι επιλεκτική η ευαισθησία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά αυστηρότερες ποινές για οτιδήποτε, τη στιγμή που η ίδια ως κυβέρνηση έφερε σκανδαλώδεις ελαφρύνσεις στις ποινές για καταστροφές περιουσιών, αγκαλιάζοντας κάθε είδους παραβατικούς, τη στιγμή που την αφήνουν αδιάφορη οι καταγγελίες υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών για στημένες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Αυτή η υποκρισία δεν έχει ακροατήριο και αποδοκιμάστηκε πρόσφατα με τον πλέον σαφή τρόπο από τους πολίτες που αποφάσισαν η χώρα μας να αλλάξει πορεία - όχι μόνο ως προς την οικονομία αλλά και σε επίπεδο πολιτικού ήθους και ύφους.

Η Ελλάδα προχωρά μπροστά και, όσο και αν θέλουν κάποιοι ένθεν κακείθεν, κανείς δεν μπορεί να τη γυρίσει πίσω με ανούσιες συζητήσεις, ξεπερασμένη φρασεολογία και διχαστικές ρητορικές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει το έργο της με σεβασμό σε όλους τους πολίτες γιατί σε αυτούς τελικά θα λογοδοτήσει και από αυτούς θα κριθεί για τα πεπραγμένα της θητείας της.

Παύλος Μαρινάκης είναι δικηγόρος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ