Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας, στα ευρωπαϊκά γραφεία, στις Βρυξέλλες, ξεκινούσε ένα άνευ προηγουμένου πανηγύρι για μια μεγάλη νίκη που κατάφερε η ΕΕ στον «πόλεμο» που είχε με τον γίγαντα που ακούει στο όνομα Κίνα.

Η ευρωπαϊκή αυτή νίκη έχει ξεχωριστή ελληνική αξία γιατί αφορά και ένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα μας, τη Φέτα. Ένα προϊόν το οποίο πέρασε από… 40 κύματα και κινδύνευσε πολλές φορές να… απελληνοποιηθεί σε μια αχανή χώρα όπως η Κίνα. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε, τις τελευταίες ώρες, η Συμφωνία γεωγραφικών ενδείξεων με την Κίνα και αναμένεται πλέον η επίσημη ανακοίνωση μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Εκεί μάλιστα δεν θα είναι μόνον οι Κινέζοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου της χώρας αλλά και ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, ο πανύψηλος Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν. Και όλοι μαζί θα ανακοινώσουν ότι προστατεύονται συνολικά 100 κορυφαία αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αχανή κινεζική αγορά καθώς και 100 κινεζικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ.

Το θέμα ήταν από την πρώτη στιγμή και σε γνώση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μάλιστα αναμένεται να το συζητήσει και με τον Κινέζο πρόεδρο.

Η εξέλιξη θεωρήθηκε τόσο ικανοποιητική που ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να πανηγυρίσει με σχετικές δηλώσεις του στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα και κυρίαρχα με τη φέτα μας; Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα σαλόνια των Βρυξελλών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης είχε επανειλημμένα μιλήσει γι’ αυτό με τον Φιλ Χόγκαν.

Και στις τρεις συναντήσεις τους σε συνόδους υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι και στο Λουξεμβούργο ο Μάκης Βορίδης δεν άφησε σε ησυχία τον γιγαντόσωμο Ιρλανδό. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας υπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι θα μπορούσε να εντάξει το εμβληματικό προϊόν μας στα 100 αυτά που θα κατακτήσουν, ουσιαστικά, την κινεζική αγορά και μάλιστα χωρίς αντίπαλο.

Έτσι οι επίμονες προσπάθειες του Μ. Βορίδη απέδωσαν αφού στο κείμενο κάτω από το οποίο θα μπουν οι υπογραφές του Κινέζου υπουργού Εμπορίου και του ευρωπαίου Επιτρόπου γεωργίας θα αναφέρονται και τα εξής:

1. Μέσα σε οκτώ χρόνια θα αποσυρθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της αχανούς χώρας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

2. Τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Οι δύο αυτές παράγραφοι σημαίνουν πολύ απλά ότι η ελληνική Φέτα, όπως και τα υπόλοιπα 99 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μπορούν να επισημανθούν και να πωλούνται

στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές (η Φέτα στην Ελλάδα). Οι όποιοι άλλοι παραγωγοί ανάλογων προϊόντων θα πρέπει να βρουν ένα διαφορετικό – λιγότερο γνωστό – όνομα για το προϊόν τους.

Η εξαιρετική αυτή εξέλιξη η οποία οφείλεται και στο πείσμα του Μάκη Βορίδη αφού οι διεργασίες για τη σύνταξη της συμφωνίας κορυφώθηκαν τους τελευταίους 3 – 4 μήνες, ανοίγουν διάπλατα την πύλη στην τεράστια κινεζική αγορά η οποία πλέον μπορεί να κατακτηθεί από τη Φέτα που θα «παίζει» χωρίς αντίπαλο στο αχανές αυτό… γήπεδο.