Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, παρουσία υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, στον κρατικό ξενώνα της Σαγκάης.

«Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε σε μένα και στην ελληνική αποστολή», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αμέσως μετά την τοποθέτηση του Σι Τζινπίνγκ.

«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα πράγματι στον τέταρτο μήνα που είμαι πρωθυπουργός να έρθω στην Κίνα και να ηγηθώ της επιχειρηματικής αποστολής, για να σηματοδοτήσω τη σημασία που αποδίδω στις διμερείς μας σχέσεις Έχετε κάνει κι εσείς μνεία στην εγγύτητα στις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η δικιά μου παράταξη η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το οικονομικό άνοιγμα και χαίρομαι που μου δόθηκε η δυνατότητα να πάω αυτή τη σχέση σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε απευθύνοντας κάλεσμα για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές. Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες», είπε φέρνοντας το παράδειγμα του λιμανιού του Πειραιά: «Είχαμε δεσμευθεί ότι θα εγκρίνουμε το master plan της Cosco μέσα σε δύο μήνες και το κάναμε. Είμαστε έτοιμοι να μπει αυτή η επένδυση σε μια νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού. Θεωρούμε αυτή την επένδυση εμβληματική για την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι το 17ο μέλος της πρωτοβουλίας 17+1. «Είναι μια δράση πολυμελής, προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Πιστεύω κι εγώ όπως κι εσείς στα πολυμερή σχήματα».

«Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία. Η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο», είπε στη δική του εισαγωγική τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Κίνας. «Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτή την ευκαιρία. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες».