Με αίτηση σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα παραμένει ανοιχτή έως και μερικές ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών θα γίνει σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 και τον Παύλο Τσίμα σημείωσε ότι «με την κατ’ αρχήν συμφωνία των κομμάτων γίνεται ένα πρώτο βήμα για τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας, επισημαίνοντας ότι οι απαιτούμενες 200 ψήφοι και η ανάγκη ευρείας συναίνεσης υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αρχική της θέση για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου».

Περιγράφοντας τα βήματα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε:

  • Ο εκλογέας θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, χωρίς να απαιτείται η κατάθεσή της στο προξενείο
  • Δικαιολογητικά που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό δημόσιο θα αντλούνται αυτεπάγγελτα, εφόσον είναι διαθέσιμα, χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη
  • Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή έως και λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, συνεπώς ακόμη και Έλληνες πολίτες που εκτάκτως θα βρίσκονται στο εξωτερικό (π.χ. επαγγελματικό ταξίδι) θα μπορούν να δηλώσουν από πού επιθυμούν να ψηφίσουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής
  • Ο εκλογέας θα μπορεί να τροποποιεί τα στοιχεία του
  • Μετά από εκστρατεία ενημέρωσης και βάσει του αριθμού των αιτήσεων θα συγκροτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού και θα συσταθούν τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Στόχος της κυβέρνησης τα τμήματα αυτά να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα, εγκατεστημένα όχι μόνο σε προξενεία που δεν επαρκούν, αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια ή κτίρια που ανήκουν στην ομογένεια, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο διαμονής των εκλογέων.
«Ή θα γίνει τώρα το πρώτο βήμα ή ποτέ» υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι «η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα τμήματα του εξωτερικού θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες του εξωτερικού, σε αυτή την πρώτη φάση, θα μπορούν να ψηφίζουν το κόμμα που επιθυμούν μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει και εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15».