Την κοινή πλεύση Ελλάδας και Ισραήλ για την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας τους, εξέφρασαν σήμερα κατά τη συνάντηση τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Ισραέλ Κατς.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες μας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, μετά το τέλος των επαφών που είχε τον Ισραηλινό ομόλογό, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας τους , ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε πως «οι στενές και πολύ φιλικές σχέσεις ανταποκρίνονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μας στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως «η επίσκεψή του αντικατοπτρίζει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών» και συμπληρώνοντας πως οι δύο τους «συμφώνησαν να εμβαθύνουν τον στρατηγικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα».

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. «Τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως βάση για την ειρηνική συνύπαρξη κρατών και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο ίδιος τόνισε πως «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο συριακό παραμένει απολύτως κρίσιμη». Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως «η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν», τον οποίο είχε συναντήσει ο υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο πριν από λίγες εβδομάδες.

Σημαντική αναφορά έγινε και στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια από την Κρήτη και παράλληλα ανέφερε πως επαναβεβαίωσαν το κοινό ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med». Παράλληλα αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού East Med, ανέφερε πως «θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας».

Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκε και η αμυντική συνεργασία. «Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη και περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς, με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχής μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως μόλις χθες, πραγματοποίησε «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» στο Ισραήλ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ 4 ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.

«Στην κατεύθυνση ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ καταλυτικής σημασίας είναι και οι σχέσεις των δύο χωρών με τον πιο στενό τους σύμμαχο, τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου, Μάικ Πομπέο συντείνει συνεπώς και στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων».

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το κοινό ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασίας σε πολλούς ακόμα τομείς και ειδικότερα στις επενδύσεις, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε ακόμα τη χαρά του καθώς η Ελλάδα είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. «Μέσα από τις στενές επαφές μεταξύ των πολιτών μας, έχει ενισχυθεί η κατανόηση και η φιλία μεταξύ των λαών μας, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, επιτρέψτε μου να πω, πρέπει να πιστωθεί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος, μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, αποκατέστησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» σημείωσε.