Ένα απολύτως δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού αναφερόμενος τόσο  στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών» όσο και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες». Υπογράμμισε πως «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων».

 Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα αφορά την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του κατέστησε σαφές ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο έρχεται να ενισχύσει τα δικαιώματα όσων δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας και να απλοποιήσει τις διαδικασίες επαναπροώθησης στην Τουρκία ατόμων που δεν είναι πρόσφυγες.

 Στόχος όπως ανέφερε  η μεταφορά περίπου 20.000 προσφύγων που αιτούνται άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να αυξήσει δραστικά τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.

 Από τις αναφορές του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αιχμές για τις χώρες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση των προσφύγων.

«Δεν γίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη α λα καρτ»

Σημείωσε δε, ότι το μεταναστευτικό αποτελεί θέμα για όλη την Ευρώπη, και ζήτησε την συνολική επανεξέταση της πολιτικής ασύλου από την ΕΕ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Γερμανία προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει σύντομα μια κοινή πολιτική ασύλου. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σταθούν προ των ευθυνών τους. Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, και να μην θέλουν πρόσφυγες στην περιοχή τους. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει α λα κάρτ», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Καμία ζωή χαμένη το Αιγαίο

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με έμφαση:

«Καμία ζωή χαμένη το Αιγαίο, αλλά και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο. Προωθούμε την οργανωμένη ανακούφιση των νησιών μας και την προώθησή τους στην ενδοχώρα. Όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν σ’ αυτή την προσφορά θα επιβραβεύονται. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει πιο αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Αυτές θα ενισχυθούν ώστε να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο.

 Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά παρόλα αυτά επιμένουν να θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφονται στην πατρίδα τους και θα χάνουν τα χρήματα που έδωσαν στους άθλιους δουλεμπόρους».

Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Μετά από 10 χρόνια κρίσης σηκώνουμε στους ώμους μας, την ευθύνη τριών ηπείρων. Ξέρουμε από προσφυγιά γι’ αυτό θα δώσουμε άσυλο σε όσους το χρειάζονται, αλλά νόμιμα και προγραμματισμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά τόσο στον Γιάννη Αντετοκούμπο, όσο και στην σημαιοφόρο με καταγωγή από την Αφρική που στην παρέλαση σήκωσε την ελληνική σημαία.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας: «Η αλληλεγγύη πρέπει να εκδηλώνεται με σύστημα. Αλλιώς θα υπάρχει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα».

Θα ακολουθήσουν οι  τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Δείτε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή: