Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο μίλησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Αναφορικά με τη διαφοροποίησή του από τη θέση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την υπόθεση της εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι «το να διατυπώνεις την επιστημονική ή πολιτική σου άποψη είναι τελικά εξαιρετικά επικίνδυνο διότι θα υπάρχουν πάντοτε ανόητοι ή ιδιοτελείς οι οποίοι θεωρούν ότι το να εκφράσεις γνώμη μπορεί να είναι κλείσιμο ματιού σε άλλο κόμμα».

Ακόμη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπε: «Διαφοροποίηση σε σχέση με τι; Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος; Η επίσημη θέση ενός κόμματος είναι η θέση ενός κόμματος που αποφασίζει δια των συλλογικών του οργάνων. Οι αγαπητοί μου συνάδελφοι, ο κος Κεγκέρογλου και η κα Λιακούλη που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, είχανε κάθε δικαίωμα να πούνε την άποψή τους διότι είναι μέλη της επιτροπής σχετικά με το αίτημα εξαίρεσης ή όχι, και να διατυπώσουν και σχετική πρόταση. Το γεγονός ότι είναι μια απολύτως σεβαστή άποψη του Βασίλη και της Ευαγγελίας δεν σημαίνει ότι είναι θέση του κόμματος».

Παράλληλα ο ίδια υπογράμμισε ότι «η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει σε ένα κόμμα για το ποιοι θα το εκπροσωπούν σε μια επιτροπή» και πως «την προκειμένη περίπτωση ο κος Τσίπρας και η κοινοβουλευτική του ομάδα έκρινε ότι πρέπει να τους εκπροσωπούν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Τίθεται ένα ερώτημα». «Μπορεί με μια διαδικαστική μεθόδευση -μεθόδευση με την καλή έννοια - να τεθούν εκτός της συνθέσεως της προανακριτικής επιτροπής άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κληθεί ούτε ως μάρτυρες, ούτε ως κατηγορούμενοι;», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν το ΚΙΝΑΛ τους έχει προτείνει ως μάρτυρες, ο κ. Καστανίδης απάντησε «βεβαίως ναι», ωστόσο δήλωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μέλος της επιτροπής δεν μπορεί να προσέλθει και ως μάρτυρας». «Από που τον βρήκαμε αυτό το δικονομικό κανόνα; ...». Στην προκειμένη περίπτωση Τζανακόπουλος και Πολάκης έχουν προσέλθει πουθενά για να καταθέσουν ως μάρτυρες;», διερωτήθηκε ο ίδιος.
Επιπρόσθετα επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι «θα προσέλθουν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται να είναι και μέλη της επιτροπής».

«Θα ήταν ένας σοβαρός λόγος αποκλεισμού και εξαιρέσεως εάν ήταν προφανώς κατηγορούμενοι ή αν είχαν προσέλθει ενώπιον δικαστικών ή άλλων διοικητικών αρχών για να καταθέσουν για την ίδια υπόθεση όπως συνέβη το 2010. Εάν είχανε καταθέσει ήδη ενώπιον των δικαστικών αρχών τίθεται ένα θέμα. Μπορεί ένας άνθρωπος που κατέθεσε ενώπιον δικαστικής ή άλλης διοικητικής αρχής να είναι μέλος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και να μην υποστηρίξει την άποψη που ήδη κατέθεσε στα δικαστήρια ή σε άλλη διοικητική αρχή;», ανέφερε.

Μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει μια ψυχραιμία», συμπληρώνοντας πως «εδώ δεν είναι κομματικό το θέμα». «Δεν πρέπει να σκάβουμε. Εγώ δεν έχω καμία πολιτική συμφωνία, ούτε μπορώ να ειμαι ευχάριστος στις διατυπώσεις μου για τη συμπεριφορά ορισμένων προσώπων. Εννοώ για τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται λόγος στην προανακριτική επιτροπή, αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και πρέπει να υποστηρίζουμε τον κοινοβουλευτισμό μέχρι το τέλος!», εξήγησε.

Αναφορικά με την κριτική που γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΙΝΑΛ έχει γίνει ουρά της ΝΔ, ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι θεωρεί πως πρόκειται για αστόχαστες σκέψεις. «Θεωρώ ότι είναι λανθασμένες απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζονται και πραγματικά λυπάμαι για τέτοιου είδους εύκολες κρίσεις. Το ΚΙΝΑΛ δίνει τη μάχη για την πολιτική του αυτοτέλεια. Δίνει τη μάχη να ανασυγκροτηθεί διότι ήταν ο μεγάλος φορέας της Κεντροαριστεράς και μέσα στη διάρκεια της κρίσης υπέστη μια δραματική πολιτική και εκλογική συρρίκνωση», υποστήριξε ο βουλευτής.

Ακόμη ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι «τη μάχη αυτή το ΚΙΝΑΛ τη δίνει υποστηρίζοντας πρώτα από όλα την αυτοτέλειά του και κάνοντας προσπάθεια μέσω της ανασυγκρότησης του να ξαναγίνει ο φορέας που ιδεολογικά ηγεμονεύει στο χώρο της δημόσιας ζωής γενικότερα και της Κεντροαριστεράς ειδικότερα».
Εν κατακλείδι, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως «όσοι έχουνε τέτοιου είδους βιαστικές απόψεις οι οποίες συνήθως εκπορεύονται από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα ότι δηλαδή ‘’κάποιοι θέλουν να πάνε προς το ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι θέλουν να πάνε προς τη ΝΔ’’ απλώς εκφράζουν τις προσωπικές τους επιθυμίες».