Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενεργοποίησης των «γαλάζιων» βουλευτών στα καθημερινά δρώμενα της Βουλής στρέφουν το ενδιαφέρον τους Μαξίμου και Πειραιώς, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι παλαιότεροι θα έχουν ακόμα πιο ισχυρή παρουσία και οι νεότεροι θα αποκτήσουν, αν μη τι άλλο, χρήσιμες εμπειρίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παρεμβατικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, εσχάτως επανήλθε η συζήτηση για τη δημιουργία ομάδων κοινοβουλευτικού ελέγχου στη βάση των τομέων που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια της παραμονής της Ν.Δ. στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένο, καθώς προέκυψε ουσιαστικά ένα αντίπαλον δέος για κάθε υπουργό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής με την ανάδειξη κυβερνητικών ανορθογραφιών και σκανδαλωδών υποθέσεων. «Ολες αυτές οι περιπτώσεις που απασχόλησαν έντονα την πολιτική επικαιρότητα μελετήθηκαν επισταμένα και βγήκαν στη δημοσιότητα με συστηματική δουλειά. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα, σε ένα διαφορετικό επίπεδο», διαμηνύει μέσω των «Π» κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς.

Με δεδομένο ότι οι τότε επικεφαλής των τομέων στην πλειονότητα τους είναι σήμερα είτε υπουργοί είτε αναπληρωτές υπουργοί, το υπό επεξεργασία πλάνο αφορά τη σύσταση πυρήνων (πιθανότατα θα υπάρχει ένας κεντρικός συντονιστής) οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο μέτωπο και θα προωθούν προτάσεις στην πλευρά των υπουργείων, ενώ παράλληλα θα καταθέτουν σειρά ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο. «Οταν λέγαμε ότι θέλουμε να επιφέρουμε τομές στον πολιτικό βίο, το εννοούσαμε.

Θέλουμε πραγματικά οι βουλευτές μας να ελέγχουν κανονικά τα κυβερνητικά στελέχη, κάτι που επί της ουσίας και οργανωμένα δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν. Χώρια που δίνεται το πάτημα σε όσους έχουν αναιμική παρουσία, και ιδιαίτερα στους νέους, που εμφανίζονται διστακτικοί, να δώσουν ισχυρό στίγμα», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, καταδεικνύοντας τις σχετικές σκέψεις και προθέσεις.

 

ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

 Μάλιστα, τα μέλη των εν λόγω ομάδων θα βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους, προκειμένου να μεταφέρονται αρμοδίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκλογική περιφέρεια κάθε βουλευτή και να προωθούνται αναλόγως από τον αντίστοιχο τομέα. Φυσικά, όλες αυτές οι διαδικασίες θα «τρέχουν» με τη συνεργασία των πολιτικών επικεφαλής των υπουργείων και υπό την επίβλεψη του Μεγάρου Μαξίμου, του γραφείου του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή και της Πειραιώς. 


Ως εκ τούτου, πέραν της υψηλής εποπτείας του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ρόλο στο εγχείρημα θα έχουν ο γραμματέας και ο προϊστάμενος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στη Βουλή, Σταύρος Καλαφάτης και Μπάμπης Σιάτρας, αντίστοιχα, καθώς και ο «γαλάζιος» γραμματέας, Γιώργος Στεργίου, o οποίος θα αναλάβει σημαντικό κομμάτι του γενικότερου συντονισμού.

Mε τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, αναμένεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στα κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης (αλλά και να υπάρξει μια εποικοδομητική μεταξύ τους άμιλλα) αναφορικά με τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή, αλλά και μια πιο άρτια αξιολόγηση της εν γένει παρουσίας και της δραστηριότητάς τους, η οποία είναι σαφές ότι θα αποτελέσει κριτήριο στους μελλοντικούς ανασχηματισμούς, αλλά και αφορμή να χτυπήσει καμπανάκι στους... ράθυμους.

«Για την κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ περίοδος χάριτος. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει πια και για τους βουλευτές, που πρέπει να φανούν αντάξιοι της θεσμικής τους ιδιότητας», επισημαίνει ένας από τους βασικούς εισηγητές της δημιουργίας αυτού του συστήματος.

Παράλληλα, με τη διαδικασία αυτή θα ελέγχεται καλύτερα και η ανταπόκριση, καθώς και τα ανακλαστικά των υπουργών και των υφυπουργών στα θέματα που τίθενται από τους «γαλάζιους» βουλευτές. Στην περίπτωση που τελικώς προχωρήσει αυτό το υπό επεξεργασία σχέδιο, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση και η υλοποίησή του να συνδυαστεί με τις εργασίες του επικείμενου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ