Σκληρή κριτική στην Φώφη Γεννηματά άσκησε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, στη συνεδρίαση του Εννιαίου Πολιτικού Κέντρου.

Η κα Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για αιφνιδαστική ανακοίνωση για τη σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι 
τροφοδότησε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, προβληματισμού, απαισιοδοξίας.

«Δεν έχω καταλάβει πoιο είναι το διακύβευμα που επέβαλε μια τέτοια πρωτοβουλία, ειδικά από τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες στην ΚΠΕ δεν ειπώθηκε τίποτε τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας ταυτόχρονα το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί και την απογοήτευση του κόσμου για ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας που δημιουργείται σε μία συγκυρία που θα μπορούσε, όπως είπε, να είναι ιδιαίτερα ευνοική για τον χώρο μας. 

Στη συνέχεια είπε ότι ό κόσμος φοβάται ότι επιχειρείται «ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που δεν θα αντέξει ο χώρος.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε, επίσης, πως ανακοίνωση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από την Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ χωρίς καμία προηγουμένως διαβούλευση, έχει κάνει στελέχη να αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται για να υπάρχει ένα χρήσιμο Α.Φ.Μ και όχι ένας χώρος με δυναμική προοπτική, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για αυτή την κατάσταση.

«Η πρωτοβουλία, εκδηλώθηκε στην πιο ακατάλληλη στιγμή ενώ μπροστά μας υπάρχουν σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη , τους πολίτες», είπε

Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα αν χρειάζεται Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως σαφώς και πρέπει.

«Πρέπει όμως να είναι Συνέδριο που να αρμόζει στην ιστορία και στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, που να τηρεί αυστηρά τις διατάξεις του Καταστατικού του , που να έχει πλήρη ατζέντα από τους πολιτικούς προσανατολισμούς μας μέχρι το Καταστατικό και εκλογή οργάνων και ηγεσίας. Θέλουμε ένα σοβαρό συνέδριο, με σοβαρές διαδικασίες που θα πάρει σοβαρές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στην πλήρη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ με τέτοιες διαδικασίες» είπε για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 10-15 μέρες. Δεν οργανώνουμε συγκέντρωση. Για Συνέδριο μιλάμε. Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σαφές για τις διαδικασίες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα καταπατά. Όσα έχουν εξαγγελθεί παραβαίνουν το λιγότερο τα άρθρα 10. 33 και 35 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ . Ακόμα και για έκτακτο Συνέδριο προσδιορίζεται ότι δεν μπορεί να συγκληθεί σε λιγότερο από 2 μήνες από την στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση. Πολύ περισσότερο πουθενά δεν αναφέρεται και δεν θα μπορούσε να αναφέρεται, ότι Συνέδριο μπορεί να γίνει με διορισμένους αντιπροσώπους ή με αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί για Συνέδριο σε άλλο κόμμα. Αυτά δεν γίνονται. Είναι πρωτόγνωρα. Δεν συνάδουν με τις αρχές και πρακτικές μας».

Η κα Γιαννακοπούλου μίλησε στη συνέχεια για αποφάσεις που παραβιάζουν το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αποφάσεις για τις οποίες δεν ξέρω ποιοι ρωτήθηκαν, ποιοι συμμετείχαν σε ένα στοιχειώδη διάλογο.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καθορισμό ατζέντας, προετοιμασία εισηγήσεων, συνολική και σοβαρή προετοιμασία που θα φτάσει μέχρι τον κόσμο μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις και για όλα τα θέματα που απασχολούν. Το θέμα είναι κυρίαρχα πολιτικό! Ο κόσμος μας πρέπει να τοποθετηθεί. Να γίνει πολιτικό γεγονός σε κάθε τοπική. Να ακουστεί η βάση», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι σε Συνέδριο δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε:

- Τις αιτίες της εκλογικής στασιμότητάς μας και τα φαινόμενα συρρίκνωσης των δυνάμεών μας, παρά τον ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκίνησε το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ με την συμμετοχή 220.000 πολιτών στην εκλογή Προέδρου.

- Τα λάθη που έγιναν και τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην Στρατηγική μας, στις αιχμές της Πολιτικής μας.

- Την δική μας εναλλακτική πρόταση για την Ελληνική κοινωνία, και τη χώρα.

- Τις θέσεις μας για προβλήματα όπως τα Εθνικά, το Μεταναστευτικό, το Μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, την παιδεία, την υγεία, το δημογραφικό.

- Το αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ τελικά! Εγώ λέω ότι το θέλω! Και πώς το θέλουμε. Πώς θέλουμε να λειτουργεί. Εγώ λέω απολύτως θεσμικά και δημοκρατικά, όπως αρμόζει στην ιστορία του.Πώς και ποιούς να εκφράζει. Με ποιό αφήγημα για την χώρα. Με ποιά ατζέντα. Με ποιό ρόλο τελικά

Κλεινοντας την ομιλία της έκανε έκκληση να αναθεωρηθούν όσα ανακοινώθηκαν.

«Κάνω έκκληση προσωπικά προς την Πρόεδρό μας να μην επιμένει σ΄ένα λάθος. Σε fast track διαδικασίες με τράπουλα σημαδεμένη που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που πάνε να λύσουν» προσθέτοντας ότι «Προσωπικά δεν μπορώ να συνυπογράψω κάτι που μπορεί να συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, που δεν σέβεται το καταστατικό και βασικές αρχές εσωκομματικής δημοκρατίας, που είναι κόντρα στις αρχές και τις αξίες μας. Θέλουμε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο χωρίς κλειστοφοβία και ανασφάλειες».