Ξεκάθαρο μήνυμα απαρέγκλιτης τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε ο Νίκος Δένδιας από την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

«Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητάς του, προσθέτοντας πως η Ελλάδα  στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά αναμένει από τις δύο γειτονικές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Ν.Δ. ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της Συμφωνίας». «Όμως, ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, έστειλε αυστηρό μήνυμα να μην εργαλειοποιείται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Το μεταναστευτικό δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, ούτε για την απόσπαση οικονομικών ανταλλαγμάτων», επεσήμανε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στράφηκε επί της ουσίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να μην αναπαραγάγουν απολύτως ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Σε ό,τι αφορά στην κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως κοινή αντίληψη Ελλάδας – Τουρκίας είναι ότι «η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, που επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ανήκει στον 19ο αιώνα όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει η Τουρκία».