Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, με 4 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παράγει θετικές πολιτικές υπό το βάρος απειλών και εκβιασμών.

Μετά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την ένταση που καλλιέργησε στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώθηκε βαρύ κλίμα και γι' αυτό δεν υπήρχε αποτέλεσμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε καταγράψει έντεκα με δώδεκα δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, ότι αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες και γι' αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, αυτό οφείλει να κάνει κάθε κράτος», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Κουμουτσάκος: Η ΕΕ να ενισχύσει τις επιστροφές προσφύγων

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας: «Θα ήθελα τα πράγματα να είναι πιο γρήγορα στις Βρυξέλλες και η μετάβαση στη νέα Κομισιόν επιβαρύνει χρονικά τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Μέχρι να γίνει αυτό, η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την ισοκατανομή των βαρών και τον μηχανισμό επιστροφών προσφύγων».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «ορθώς η κυβέρνηση της ΝΔ προέταξε το μεταναστευτικό ζήτημα, γιατί στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησής της, το προφίλ των αφίξεων παρουσίασε μια αυξητική τάση ως προς τους μετανάστες και σταθερή και μειωτική τάση ως προς τους πρόσφυγες. Γι' αυτό προτάσσουμε στον ορισμό το μεταναστευτικό, αλλά συμπληρώνουμε και με το προσφυγικό».