Σε υψηλή ένταση και με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για την εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε «σκευωρία» σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και δύο πρώην πρωθυπουργών, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis. Το γεγονός όμως που προβλέπεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία είναι δύο μάρτυρες-κλειδιά, καθώς και οι δύο είναι πρώην στελέχη της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, και ο πρώην διευθυντής εμπορικής πολιτικής της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Η μαρτυρία και των δύο κρίνεται καθοριστική για την υπόθεση. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μάρτυρες πριν από λίγους μήνες είχαν κατονομαστεί από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση, καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, κατηγορούμενο πλέον, σε μήνυση που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας στις 5 Ιουνίου 2019, ως οι δύο εναπομείναντες κουκουλοφόροι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε στη μήνυσή του: «Κατά τη χρονική περίοδο από τέλη του 2017 έως και 31-12-2018, που διατηρούσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση, είχα πολλάκις καταθέσει ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς, κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, πραγματικά περιστατικά που σχετίζονταν με αυτήν. Μετά το πέρας πολλών από αυτές τις καταθέσεις, και κατά την έξοδό μου από το γραφείο είτε στη ΓΑΔΑ είτε στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις προσέρχονταν να καταθέσουν οι έτεροι προστατευόμενοι μάρτυρες με τους οποίους είχα συνομιλήσει δι’ ολίγον πριν προβούν στις δικές τους καταθέσεις ή στις άτυπες συναντήσεις που πραγματοποιούνταν με στελέχη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στα πλαίσια κοινωνικής ευγένειας, καθότι μου ήταν γνωστοί εξ επαγγέλματος. Είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς. Δεδομένου μάλιστα ότι τα ονόματα έχουν από καιρό διαρρεύσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιβεβαιώνω τα ονόματα αυτών: ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η κ. Μαρία Μαραγγέλη. Οι ιδιότητες μάλιστα αυτών είναι ο μεν πρώτος πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας Νovartis, ενώ η δεύτερη ως γραμματέας του κου Κωνσταντίνου Φρουζή».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Και μπορεί η Μαρία Μαραγγέλη να έχει προς το παρόν τηρήσει στάση απόλυτης σιωπής, ωστόσο ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καταφερόταν εναντίον του κ. Μανιαδάκη, επισημαίνοντας πως είναι «“υπηρέτης” συμφερόντων και σκοπιμοτήτων». Επίσης, επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά δηλώνω πως δεν ονομάζομαι ούτε “Μάξιμος Σαράφης”, ούτε “Αικατερίνη Κελέση”, αλλά Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Ως Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης θα τον αντιμετωπίσω ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας την ποιότητα και το ήθος του ανδρός». Από την άλλη, η Μαρία Μαραγγέλη έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ από τον Φεβρουάριο του 2018 και μετά λόγω και της σφοδρής δικαστικής της διαμάχης με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, η οποία χαρακτηρίζεται από καταγγελίες, εντάσεις, ατζέντες, ημερολόγια, βαλίτσες, εξώδικα και μηνύσεις. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο ίδιος στο δικόγραφο της μήνυσης που κατέθεσε σε βάρος της πρώην γραμματέως του, στις 23 Νοεμβρίου 2015, της είχε δώσει απόλυτη ελευθερία για να κινείται όχι μόνο στο γραφείο του αλλά και στο σπίτι του!

«Ως προσωπική μου βοηθός όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια συνεργασία απόλυτης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έχοντας δώσει εγώ την εξουσιοδότηση και εντολή να με εκπροσωπεί και να επιχειρεί πράξεις στο όνομά μου και για λογαριασμό μου. Συγκεκριμένα, στη διαχειριστική και φυσική της εξουσία βρίσκονταν όλα τα αρχεία μου (ηλεκτρονικά και μη), καθώς είχε αναλάβει την πλήρη υποστήριξη του γραφείου μου για υποθέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας Novartis», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής στη μήνυσή του. Βέβαια, το ζήτημα που γεννά σοβαρά ερωτήματα είναι πως η κυρία Μαραγγέλη είχε δώσει κατάθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, την οποία είχαν αποκαλύψει τότε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Ειδικότερα, στις 19/10/2017 η Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραµµατέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, κατέθεσε επωνύμως στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οταν ερωτάται να καταθέσει τι γνωρίζει για τις παράνοµες πρακτικές της εταιρείας Novartis σχετικά µε την έγκριση, τιµολόγηση και αποζηµίωση των φαρµάκων της την περίοδο 2007-2015 και αν γνωρίζει αν η εταιρεία δωροδοκούσε γιατρούς για να υπερσυνταγογραφούν τα σκευάσµατα της ίδιας περιόδου, η κυρία Μαραγγέλη δεν εισφέρει κανένα στοιχείο. ερωτηματα Αίσθηση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι πλέον με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον κ. Μανιαδάκη συνεργάζεται και ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Ειδικότερα, ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης έχει ορίσει εδώ και αρκετό διάστηµα ως συνήγορο υπεράσπισης τον Θεόδωρο Μαντά. Ο κ. Κοντονής µετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σκηνή επανήλθε στη δικηγορία και πλέον συνεργάζεται µε το γραφείο του κ. Μαντά, όπως ανέφερε και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Επί του παρόντος και µέχρι να έρθει η ώρα των καταθέσεων της κ. Μαραγγέλη και του κ. ∆εστεµπασίδη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Τρίτης. Η Προανακριτική Επιτροπή θα προχωρήσει στις καταθέσεις µαρτύρων µε πρώτο στη σειρά τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. Θα ακολουθήσει ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας και καθηγητής στον τοµέα της υγείας, κ. Μανιαδάκης. Υπενθυµίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα ο κ. Μανιαδάκης, καταθέτοντας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, κατήγγειλε πως πιέστηκε, εκβιάστηκε και του ασκήθηκε ψυχολογική πίεση προκειµένου να εµπλέξει στην υπόθεση της φαρµακοβιοµηχανίας τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαµαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ήδη, η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής χαρακτηρίσθηκε από εντάσεις, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει ακόµα ανοίξει όλα τα χαρτιά της, καθώς ενδεχομένως να προχωρήσει στην κλήση και άλλων προσώπων-έκπληξη. Το ενδιαφέρον µονοπώλησε το αίτηµα του ΚΙΝ.ΑΛ. για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου από µέλη της Επιτροπής, καθώς, όπως τονίστηκε, το κόµµα της αντιπολίτευσης επιθυµεί να τους εξετάσει ως µάρτυρες. Το αίτηµα αυτό θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της ερχόµενης Τρίτης.

Επισηµαίνεται, πάντως, πως από την πλευρά της πλειοψηφίας θα εξεταστούν ως µάρτυρες, µεταξύ άλλων, οι Ελένη Ράικου, Γιάννης Αγγελής, Ξένη ∆ηµητρίου, Μαρία Παπασπύρου και οι πρώην υπουργοί ∆ικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και Σταύρος Κοντονής. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί σε πρόσωπα τα οποία ενδεχοµένως γνωρίζουν πώς ελήφθησαν οι καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων που ενέπλεξαν τους δέκα πολιτικούς. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα περιλαµβάνει επιτελείς της φαρµακοβιοµηχανίας, τον ειδικό στα θέµατα τιµολόγησης φαρµάκων, ο οποίος, επίσης, έχει καταγγείλει πιέσεις, Νίκο Μανία, τους δέκα πολιτικούς που βρέθηκαν στο «στόχαστρο», και δηµοσιογράφους όπως η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ