«Στα χρόνια που έρχονται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις και θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην αρχή της ομιλίας του στην Εταιρεία Μακεδονικων Σπουδών.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική κατά της Τουρκίας, ενώ για πρώτη φορά καταφέρθηκε ονομαστικώς εναντίον των ΗΠΑ, λέγοντας πως έχουμε περάσει στη φάση της αυξανόμενης αβέβαιοτητας που πηγάζει από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ.

Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ σημείωσε πως «αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική ‘Ανοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας».

«Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά.

Όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι σοβαρό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας, σημείωσε πως μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον, με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις.

«Η γεωγραφική μας θέση σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες είμαστε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενης ρυθμούς και ταυτόχρονα αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή των νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο όχι μακρινό μέλλον ενώπιον εθνικής κρίσης. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του προβλήματος και όπως φάνηκε ήδη τη βούληση να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά», είπε ο κ. Καραμανλής.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας.

«Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», επισήμανε.

«Το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ κι αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματα τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και επίσης οι εξελίξεις κατέδειξαν με τον πιο προφανή τρόπο τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας».

Γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμός είναι τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα έθνος, ένα λαό και αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά ενώνουν βόρεια και νότια Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο», λέγοντςα χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της ‘Αγκυρας».

Σε ότι αφορά στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας