Αναστολή του ΦΠΑ για ακίνητα με οικοδομική άδεια από 2006  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST δίνοντας ανάσα στους Έλληνες ιδιοκτήτες, αλλά παράλληλα δημιουργώντας για πρώτη φορά και τις συνθήκες ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά ακινήτων και στην αγορά γενικώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί για πρώτη φορά με πρόγραμμα και τακτική να αποποινικοποιήσει την περιουσία των Ελλήνων, η οποία εδώ και δέκα χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο όχι μόνο των προηγούμενων κυβερνήσεων προκειμένου να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά, αλλά και των δανειστών. Κυβερνήσεις και δανειστές γνώριζαν την ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με τα ακίνητα και όταν αναζητούσαν σίγουρα αποτελέσματα από πλευράς εισπράξεων γνώριζαν ότι κανείς Έλληνας ιδιοκτήτης δεν θα διακινδύνευε να χάσει το σπίτι του.

Γι’ αυτό από το πρώτο κιόλας μνημόνιο επιβλήθηκε το ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε ότι θα διαρκέσει μόλις κάποιους μήνες. Αυτό ήταν άλλωστε και μια στοχευόμενη επιλογή για να εξασφαλιστούν έσοδα για τα υπό κατάρρευση δημοσιονομικά, αφού ήταν γνωστή η σχέση των Ελλήνων με τα ακίνητα στα οποία επένδυαν πάντα για σιγουριά.

Άνθρωποι της αγοράς, αλλά και πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές ανακοινώσεις που κάνει ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας μέτρα τα οποία σηματοδοτούν την πρόθεση της κυβέρνησης να καταδείξει ότι υπάρχει ο πολιτικός και δημοσιονομικός χώρος για επιστροφή στην κανονικότητα πέραν των μνημονιακών προσαρμογών. Μάλιστα, σημειώνουν πως υπό το συνδυαστικό πρίσμα και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε πραγματικότητα, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  αποτελεί πια την αφετηρία προς την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί την πολιτική και τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις πολιτικές «της αυταπάτης» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και επιχείρησε με λαϊκίστικες προσεγγίσεις να «σκίσει τα μνημόνια» ή να τα «καταργήσει» σε μια νύχτα, όπως και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο τελικά, ελλείψει σοβαρού πολιτικού σχεδίου, διατήρησε.

Οι Έλληνες που εξακολουθούν γενιές τώρα να διατηρούν ακέραιη την νοοτροπία να επενδύουν τα χρήματά τους σε ακίνητα, έχουν καταστήσει την Ελλάδα, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας. Για να πάρει «μπροστά» λοιπόν η οικονομία πρέπει να αρχίσουν αν γίνονται συναλλαγές στον τομέα της αγοράς ακινήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σεβόμενος την ελληνική νοοτροπία, είχε ανακοινώσει και προεκλογικά ότι θα αναστείλει τον ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα, ωστόσο τώρα λέει ότι από το 2006, την πρώτη χρονιά που είχε σχεδιαστεί η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, όσα έχουν πάρει άδεια από τότε, εφόσον δεν έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη, δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ, δηλαδή το 24% που έχει ανακοινωθεί, αλλά μόνο το 3%. Με αυτό τον τρόπο «ζωντανεύει» μια αγορά, την αγορά ακινήτων που ήταν νεκρή για πολλά χρόνια, αλλά παράλληλα δίνει ένα ακόμη κίνητρο σε ένα μεγάλο στοκ ακινήτων, τουλάχιστον 150.000 τα οποία έμειναν στα αζήτητα, λόγω του φόρου. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο,  θα πάρουν ανάσα και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που έχουν τα ενεχυριασμένα δάνεια ακινήτων, δίνοντας γενικότερα ρευστότητα στην οικονομία.