Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Αναφορικά με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Αν το πάρουμε δογματικά πράγματι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι συναινετικός από την άλλη πλευρά να συμφωνήσουμε ότι τελικά φάνηκε ότι η σύνδεση της εκλογής του πρόεδρου της Δημοκρατίας με εκλογές δημιουργούσε στην πραγματικότητα μια φοβερή ανασφάλεια.»

Ακόμη τόνισε ότι «η προσωπική του θέση είναι ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να καταργηθούν όλοι οι λόγοι να πηγαίνει πρόωρα μια κυβέρνηση σε εκλογές πλην την απώλεια της δεδηλωμένης». «Ακούω τον προβληματισμό ότι πρέπει να είναι συναινετικός αλλά αυτό το οποίο βάζουμε και κατά την άποψη μας προέχει, είναι η σταθερότητα ότι τουλάχιστον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι ο παράγοντας που θα δημιουργεί πρόβλημα σε εκλογές», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κάτι άλλο, πάμε εκλογή στη βάση. Εκλογή στη βάση έχει το μειονέκτημα ότι στην πραγματικότητα θα έχουμε μια δυαρχία γιατί φανταστείτε τι πανίσχυρος θα ήταν ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς αρμοδιότητες στην πραγματικότητα, αλλάζει η λογική».

Το ιδανικό σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη είναι «να παραμείνουμε με τις συναινετικές λύσεις χωρίς όμως αυτό να εξαρτάται με εκλογές και δυστυχώς η μόνη λύση είναι να πάμε σε άλλες πλειοψηφίες και ελπίζω ότι καμία κυβέρνηση δε θα κάνει κατάχρηση της λογικής ότι βρίσκω όποιον θέλω και βάζω πρόεδρο και θα ψάχνει να βρει ευρύτερες συναινέσεις».

Επιπρόσθετα συμπληρώνει πως η άποψη του είναι, και φαντάζεται αυτή θα είναι και η κατεύθυνση του κάθε πρωθυπουργού άρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ότι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξαντλούνται οι δυνατότητες οι λύσεις να είναι ευρείας αποδοχής και συναινετικές».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι από το χώρο της Κεντροαριστεράς ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «θα ήθελε να ήταν ένας που να είναι αποδεκτός από το μεγαλύτερο τμήμα των κόμματων».

«Δεν θα ήθελα να το περιορίσω, δηλαδή μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κι ένας άνθρωπος της κεντροαριστεράς που να έχει φοβερή απήχηση και στην κεντροδεξιά, κι ένα άτομο της κεντροδεξιάς που αντίστοιχα να έχει κύρος στην κεντροαριστερά. Θα πρέπει να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση ως προς την προσωπικότητα του», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε πως «στη μεν βουλευτική ασυλία για πρώτη φορά μπαίνει μέσα στο σύνταγμα ρητώς ότι εάν η εισαγγελική πρόταση αφορά αδικήματα άσχετα της βουλευτικής ιδιότητας υποχρεωτικά η Βουλή δίνει την άδεια».

«Δηλαδή η βούληση είναι να περιοριστεί έλεγχος ασυλίας μόνο σε κάτι που κάνει ο βουλευτής ως βουλευτής. Στο θέμα του άρθρου 86 μέχρι στιγμής, γιατί όλα είναι σε συζήτηση, υπάρχει πλήρης ταύτιση ότι βγαίνει αποσβεστική προθεσμία, άρα οι παραγραφές είναι κανονικές παράγραφες που υπάρχουν για τον πολίτη. Δεν έχουμε το σενάριο που σε δυο κοινοβουλευτικές συνόδους παραγράφονταν τα αδικήματα δηλαδή πάμε τα κακουργήματα στα 15 χρόνια όπως είναι για τον κοινό πολίτη. Εξομοιώνονται πλήρως διατηρεί όμως η Βουλή το δικαίωμα να κάνει την προκαταρκτική όπως γίνεται τώρα. Που και εκεί είναι μεγάλος προβληματισμός αλλά δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα γιατί η αναθεωρητέα διάταξη ήταν μόνο το κομμάτι της προθεσμίας», εξήγησε.

Αναφορικά με την προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την αίτηση εξαίρεσης του κ. Πολάκη και του κ. Τζανακόπουλου τόνισε πως «στις προκαταρκτικές επιτροπές εφαρμόζεται αναλογικά ο κώδικας ποινικής δικονομίας προφανώς μερικές αρχές δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

Ακόμη εξήγησε: «Δηλαδή η αρχή αμεροληψίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα έχει τοποθετηθεί στη Βουλή οπότε όλοι πάμε εκεί πέρα έχοντας μια πρώτη θέση. Αυτό που συμβαίνει στον κ. Τζανακόπουλο και στον κ. Πολάκη και στον οποιονδήποτε άλλο κληθεί να είναι μάρτυρας, είναι ο μεγάλος προβληματισμός αν μπορεί συγχρόνως κάποιος να είναι και μάρτυρας και ανακριτής. Αυτό λέτε γιατί δεν ειπώθηκε όταν βγήκαν οι κατάλογοι. Γιατί αυτό ανακύπτει υποχρεωτικά εάν και εφόσον η επιτροπή αποφάσιζε την κλήση των συγκεκριμένων ατόμων ως μαρτύρων. Για να το αποφασίσει αυτό έπρεπε να πάρει το σύνολο της δικογραφίας, συνεπώς το βασικό κριτήριο δεν είναι η εξαίρεση ή μη εξαίρεση, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, λέω όχι στο επίπεδο της επιτροπής, στο επίπεδο της επιτροπής έχω κάνει πλήρη ανάλυση και δεν μπορώ να σας πω γιατι καλύπτομαι από μυστικότητα. Αλλά το θέμα ως θέμα είναι εάν τελικά μπορεί να ξεπεραστεί κάποιος να είναι μάρτυρας και συγχρόνως ελεγκτής».

Για τον αντίστοιχο αποκλεισμό που ζητάνε οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης από τον ίδιο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι «με χαρά να τεθεί και ο δικός μου αποκλεισμός, δεν έχω καταλάβει ακόμα απόλυτα πως έχει τεθεί. Έχει τεθεί σε διαφορετικά επίπεδα ... ας τεθεί κι ο δικός μου ο αποκλεισμός».

«Στη λογική αποκλεισμός ότι γνωρίζω τον Άδωνι Γεωργιάδη τότε όλοι φαντάζομαι αποκλείονται γιατί όλοι γνωρίζουν κάποιον αλλά ας τεθεί συγκεκριμένα, αν υπάρχει θέμα για εμένα γιατί ειπώθηκε με διαφορετικούς τρόπους, να τεθεί και βέβαια να το εξετάσει η επιτροπή και το δικό μου θέμα. Εγώ θα απαντήσω να υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι για να δημιουργεί πρόβλημα με βάση τον κώδικα αλλά αυτό με πολύ μεγάλη χαρά να τεθεί, να είναι συγκροτημένο και να αποφασίσει η επιτροπή. Κι αν η επιτροπή αποφασίσει και γι ‘έμενα δεν έχω κανένα πρόβλημα να εξαιρεθώ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη δήλωση Γεωργιάδη περί χρηματισμού Τσίπρα –Πολάκη σημείωσε πως: «Πρώτα από όλα ποια ήταν η φιλοσοφία του Άδωνι με την οποία σας λέω εγώ δεν θα έμπαινα σε μια τέτοια δήλωση. Έρχονται πολλοί και λένε, «το τάδε φάρμακο επί ημερών σας πήρε αυτή την τιμή άρα μπορεί να τα πήρατε». Λέμε τώρα ένα αντικειμενικό στοιχείο, η αλλαγή νόμου που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νόμος που άφησε τις τιμές των φαρμάκων. Εάν μπαίναμε στον κατάλογο εικασιών θα μπορούσε κάποιος να πει «α! Γι’ αυτό πήρες λεφτά», αυτό λέει ο Γεωργιάδης. Σας απαντώ ευθέως, επειδή προέχει στη διαδρομή μου η νομική μου ιδιότητα κι όχι η πολιτική, δεν εκφράζομαι ποτέ τι πιστεύω για τον καθένα, εκφράζομαι για τα στοιχεία τα οποία έχω και το ίδιο θα κάνω και στη προκαταρκτική».

«Στο μυαλό μου μπορεί να φαντάζομαι πολλά ότι μπορεί να έχουν γίνει, το θέμα είναι τι στοιχεία έχουμε και καλό είναι να μιλάμε με τα στοιχεία και όχι με εικασίες», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.