Κώστας Παπαχλιμίντζος, Βρυξέλλες αποστολή

 

Υψηλή ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει τις δικές της θέσεις με τρόπο απόλυτο στα ζητήματα της Τουρκίας, της Κύπρου, του μεταναστευτικού και της Συρίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

“Υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα το σημείο 8 των συμπερασμάτων που μπήκε μετά από παρέμβασή μας και το οποίο τονίζει την ανάγκη η Ε.Ε. να υποστηρίζει εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προκλήσεις ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην ανατολικη Μεσόγειο. Υπήρξε αναγνώριση ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην Ελλάδα. Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει ομόφωνη καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ”, ήταν τα σημεία που ανέδειξε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

 Ιδιαίτερα στάθηκε στην εκπόνηση ενός σχεδίου Β, σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με ροές που δεν είναι διαχειρίσιμες. Το Plan B (Σχέδιο Β), όπως τόνισε, είναι να γίνει μια πιο τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στις ευρωπαϊκές χώρες. “Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί ξανά απροετοίμαστη μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να βολεύονται από το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο στην Ελλάδα, κατέστησα σαφές ότι το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό. Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό (σ.σ. δηλαδή του σχεδίου Β) ποτέ.

 Στο ζήτημα της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του. “Δυστυχώς δεν συμφωνήσαμε στο ζήτημα της διεύρυνσης. Τρεις χώρες διαφώνησαν. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι καλό και για την σταθερότητα των Βαλκανίων και για την Ελλάδα, γιατί το κυριότερο όπλο που έχει στα χέρια της η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ζητήματα που έχει και με τις δύο χώρες είναι η ευρωπαϊκή προοπτική”, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό γίνεται με προϋποθέσεις και αυτές στη Βόρεια Μακεδονία αφορούν στην απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών (“Από τη στιγμή που έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε”, είπε) και ως προς την Αλβανία αφορούν στο κράτος δικαίου και πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

 Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το τι πράττει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και αν είναι ικανοποιημένος από την προετοιμασία που είχε κάνει το κόμμα του στο ζήτημα αυτό. “Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ως άλλοθι για τις ενδεχόμενες δικές μας αδυναμίες. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι στα νησιά μας με μια άκρως προβληματική κατάσταση. Κινηθήκαμε γρήγορα με ένα σχέδιο που λαμβάνει πλέον και νομοθετική υπόσταση. Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο χορήγησης του ασύλου.

Πήραμε και άλλες αποφάσεις για το πως θα αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας και πως θα γίνει δίκαιος επιμερισμός στην υπόλοιπη επικράτεια. Μεριμνήσαμε ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Νομίζω δεν υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης που στο ζήτημα αυτό να περίμενε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε οριστική απάντηση μέσα σε τρεις μήνες”, ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες “που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε επιμερισμό αυτού του προβλήματος. Είναι απαράδεκτη αυτή η πολιτική. Υπάρχει μία αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει καλύτερη διάθεση να υποστηριχθεί η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα στον πυρήνα του, δηλαδή να έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά, αν δεν μειώσουμε σημαντικά τις ροές, πάντα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο στη διαχείρισή του. Αφορά ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είναι ευάλωτοι”, ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

 Σε σχέση με την εσωτερική διαχείριση του ζητήματος και τη μετακίνηση από τα νησιά στην ενδοχώρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Δεν θα αιφνιδιάσουμε ποτέ κανένα. Θα ακούμε αν υπάρχουν λογικοί προβληματισμοί και θα αναπροσαρμόζουμε αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έχω μετανιώσει για τη ρητορική μου προεκλογικά, γιατί αυτό που λέγαμε είναι ότι το 2015 ανοίξαμε τα σύνορα και ο πιο εύκολος τρόπος να μπει κανείς στην Ευρώπη ήταν μέσω της Ελλάδας, οι διαδικασίες ασύλου ήταν μακρόσυρτες, υπήρξε κακοδιαχείριση με τα κονδύλια του προσφυγικού και αυτοί που παρουσιαζόντουσαν ως ανθρωπιστές επέτρεψαν σε μια σειρά από ύποπτες ΜΚΟ να λειτουργούν ανεξέλεγκτες.”

 Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την τουρκική επέμβαση στη Βόρεια Συρία και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. “Ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση για τη γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία ήταν μια λανθασμένη απόφαση”, τόνισε και υπογράμμισε ότι αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. “Η στρατηγική μας σχέση με την Αμερική δεν είναι προβληματική – το αντίθετο μάλιστα. Ο Μάικ Πομπέο στήριξε τις ελληνικές θέσεις με μεγαλύτερη ένταση μάλιστα από ό,τι είχαμε ακούσει στο παρελθόν από Αμερικανούς αξιωματούχους. Υπογράψαμε αμυντική συμφωνία. Η παρουσία της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική της σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Υπάρχει ένα βάθος και μια συνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική”.