Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο μίλησε ο πρώην υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπωθούν δραχμές ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «εκείνος δεν είχε πάρει καμία τέτοια πρωτοβουλία και μάλιστα για ένα τέτοιο ζήτημα», ενώ συμπλήρωσε πως «πιστεύει ότι και κανένας άλλος από τη κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει τέτοια πρωτοβουλία, παρά μόνο ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης». Ωστόσο ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «και δύο όταν άκουγαν για δραχμή ή έξοδο από την ευρωζώνη πάθαιναν σοκ, και αλλεργία». «Τοσο απέχθεια τους έφερνε το εθνικό μας νόμισμα ή μια επιλογή εθνικού νομίσματος!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μάρδα ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως «κάνει λάθος σε αυτά που λέει περί νομισματοκοπείου», εξηγώντας ότι «το νομισματοκοπείο ήταν άδειο, δεν είχε χρήματα και ήθελε μια ολόκληρη διεργασία για να τυπωθεί νέο νόμισμα, εθνικό νόμισμα». Παράλληλα υπογράμμισε πως αυτό που τους πρότεινε ο ίδιος «ήταν συγκεκριμένα να πάρουμε με πράξη υπουργικού συμβούλιου από τα αποθεματικά της ΕΚΤ ένα μέρος απαντώντας στον εκβιασμό της προκειμένου να γίνει γέφυρα για να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα». Ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε ότι «αυτό όμως δεν είχε καμία σχέση με το νομισματοκοπείο», το όποιο σύμφωνα με τον ίδιο, «ήταν ένας μύθος τον οποίον καλλιέργησαν αργότερα για λόγους σκοπιμότητας για τον παρουσιάσουν στη συνέχεια ως κλέφτη!».

Ερωτηθείς αν είχε συζητηθεί με τη ρωσική κυβέρνηση το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως τέτοια συζήτηση». Ακόμη σημείωσε ότι: «Εκεί πήγαμε στο Φόρουμ της Πετρούπολης, το μεγαλύτερο οικονομικό forum στον κόσμο γιατί εκεί θα υπέγραφα, όπως υπέγραψα, μια συμφωνία με τη Ρωσία για να περάσει από τη χώρα μας ένας πολύ μεγάλος αγωγός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, αγωγός με φυσικό αέριο».
«Αυτή η συμφωνία είχε τεράστια σημασία, όχι μόνο ενεργειακή και οικονομική αλλά και γεωστρατηγική για τη χώρα μας. Αυτή η συμφωνία που τότε ηταν προφητική, θα άνοιγε καινούργιους ορίζοντες για τη χώρα και για την ασφάλειά της που τόσο την έχουμε ανάγκη σήμερα, δυστυχώς πετάχτηκε στο κάδο των αχρήστων μόλις εγώ έφυγα από το υπουργείο και υπογράφτηκε το μνημόνιο. Έγινε για άλλη μια φόρα το χατίρι των Αμερικανών για να τρώμε τις σφαλιάρες που τρώμε σήμερα από τους Αμερικανούς, παρότι εχουμε γίνει και στρατιωτική αποικία τους», είπε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι: «Έχουμε ένα ξενόδουλο και υποταγμένο πολιτικό κατεστημένο το οποίο είναι και εκτός τόπου και χρόνου! Δεν έχει καταλάβει ότι έχει αλλάξει η πραγματικότητα και στην περιοχή μας και στον κόσμο. Έχουν μείνει στο παρελθόν. Δεν έχουν καταλάβει ότι νέες δυνάμεις ανέρχονται και νέοι συσχετισμοί έχουν αναδειχτεί κι ότι η Ελλάδα πρέπει να δει μπροστά τα πράγματα κι όχι πίσω».

Πάνω σε αυτό ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι «αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα αντιμετωπίζει και πολύ μεγάλα προβλήματα ασφάλειας», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα δυστυχώς την ίδια στιγμή έχει την πεποίθηση ότι θα λυθούν με την αμερικανική προστασία».

«Είδατε τι είπε ο ρώσος διπλωμάτης σήμερα, κάτι που το λέω εγώ συνεχώς, ότι οι ΗΠΑ θα μας εγκαταλείψουν όπως εγκατέλειψαν και τους Κούρδους στο έλεος των επιθετικών σχεδίων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ήταν έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να αναλάβει την εξουσία, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «εκείνος το είχε πει και δημόσια από το 2012 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει και ότι πρέπει να ετοιμαστεί γρήγορα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυταπάτες ότι μπορούσε να καταργήσει τα μνημόνια ή τουλάχιστον να αφαιρέσει τους πιο επαχθείς όρους τους μέσα από σκληρές υποτίθεται διαπραγματεύσεις, αυτό τους έλεγα ότι ήταν αφέλεια πολύ μεγάλη», είπε.
Τέλος ξεκαθάρισε πως «αν δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση η οποία να μην εξαρτάται από τα λεφτά και τα δάνεια των ευρωπαίων και των άλλων τότε δεν μπορεί να υπάρχει καν διαπραγμάτευση διαπραγμάτευση». «Είμαστε όμηροι στο τραπέζι και θα μας επιβάλλουν τους όρους τους, πράγμα που το είδαμε να εκτυλίσσεται το πρώτο εξάμηνο», κατέληξε ο ίδιος.